Sitter du i rullestol eller rullator? Da kan dette være turkonkurransen for deg

Tidligere har vi skrevet om «Ti på topp» og «100 på Tromsøya». 1. juli startet årets turkonkurranse for de på hjul.

INITIATIVTAKERE: (f.v.) Tine Marie Hagelin og Maja Sjöskog Kvalvik i Ishavskysten friluftsråd er de som har ansvaret for tilbudet.   Foto: Christer Pedersen

nyheter

For folk som sitter i rullestol, bruker rullator eller går med barnevogn, har årets turkonkurranse nettopp begynt. Den heter «Ti på hjul» og ble arrangert første gang sommeren 2015. I år er det 16 forskjellige turer, fordelt på Tromsø, Balsfjord, Lyngen, Storfjord og Karlsøy kommune. Fire av turene er i Tromsø kommune.

– Viktig at det tilrettelegges

Det er Ishavskysten friluftsråd som har tatt initiativet til turkonkurransen.

– Tidligere fantes det ikke et slikt tilbud for denne turgruppen. Det er viktig at det tilrettelegges for dem slik at de også får sett naturområdene, sier Maja Sjöskog Kvalvik, kontaktperson i Ishavskysten friluftsråd.

Det er hun, sammen med Tine Marie Hagelin, som er ansvarlige for turkonkurransen.

Noe for enhver

Løypene er gradert i forhold til vanskelighetsgrad. De er delt inn i grønne, blå, røde og svarte løyper, der svarte er de vanskeligste turene.

– Noen er vanskeligere enn andre, med tanke på hvordan de er tilpasset til hvilket hjelpemiddel du benytter. De er graderte på samme måte som vandreløypene, som for eksempel «Ti på topp», sier Kvalvik.

Turene varierer også i lengde. De lengste turene kan være opp mot 1,5 kilometer. Det er imidlertid ikke alltid lengden eller vanskelighetsgraden på turen som er det viktigste.

– Noen av turene er rett i nærheten av parkeringsplassen, der kanskje opplevelsen i seg selv er utsikten fra der du parkerer bilen, sier hun.

Stor respons

Hun forteller at responsen har blitt større og større for hvert år som går.

– Vi kan innrømme at vi hadde en ganske treg start i 2015. I år har vi fått henvendelser før vi startet, så vi får se hvordan tursesongen ender i oktober, fortsetter hun.

De har i år gått bredt ut for å spre ordet om konkurransen.

– Vi har sendt turheftet til helsestasjoner, omsorgstjenester, pleiehjem og lignende tjenester, samt rådhuset. I tillegg har vi lagt ut kartene på våre hjemmesider og man kan også finne de på telltur.no, forklarer hun.

Bedre tilbud i år

I år har de fått midler fra Sparebankstiftelsen Nord-Norge. Dette tilskuddet har gjort at de kan tilby flere turer og muligheten for å registrere turene elektronisk.

Selve konkurransen fungerer på samme måte som «Ti på topp». Man går en tur og registrerer en kode for turen.

– For å vinne må man ha registrert minst fem koder, avslutter hun.