Disse bøkene er de mest lånte på biblioteket

Halvårstallene for hovedbiblioteket i Tromsø er kommet inn. Tallene viser en liten økning i antall voksenbøker som er lånt ut.

Mest utlånt: Stine Fjeldsøe med to av de heteste titlene på biblioteket om dagen. «Når det mørkner» av Jørn Lier Horst og «Mi briljante venninne» av Elena Ferrante. Foto: Henrik Elvejord Borg 

nyheter

Norske forfattere er de som blir lånt ut aller mest av biblioteket. Dette er de mest utlånte titlene:

• Åsne Seierstad: «To søstre»

• Vigdis Hjort: «Arv og miljø»’

• Anne B. Ragde: «Alltid tilgivelse»

• Karin Fossum: «Hviskeren»

• Jørn Lier Horst: «Når det mørkner»

• Elena Ferrante: «Mi briljante venninne» og «Historia om det tapte barnet»

Stor pågang

Stien Fjeldsøe bibliotekfaglig leder ved hovedbiblioteket forteller at de mest utlånte bøkene er vanskelig å sikre seg.

– Mange av de bøkene som er på topplisten på utlån er lånt ut til enhver tid, og det står flere på venteliste. Per nå har vi bare Anne B. ragdes «Alltid tilgivelse», Jørn Lier Horsts «Når det mørkner» og Elena Ferrantes «Mi briljante venninne» inne. Det skal sies at det er få titler som er inne av disse, så om en vil sikre seg en av dem må en løpe til biblioteket, sier hun.

E-bøker

Fjeldsøe vil at folk skal få øynene opp for e-bøker.

– Jeg vil slå et slag for e-bøker. Flere av titlene som ikke er tilgjengelige i fysisk bokform kan man låne på nett. Dette er et samarbeid i Troms fylke som absolutt har et potensial. Nå er det mange som ønsker å lese i bokform, men om man vil lese på for eksempel nettbrett er dette noe man burde ta i bruk.

Liten oppgang

De totale tallene for utlånte bøker for voksne viser en liten oppgang fra 2016.

– Tallene for faglitteratur har gått litt opp, og skjønnlitteratur har gått litt ned. Sett under ett ser vi en liten oppgang. Utlånstallene for halvåret som har gått er henholdsvis 26.649 for faglitteratur, og 22.188 for skjønnlitteratur.

Lydbøkene består

Utlånet av fysiske lydbøker i CD-form holder seg stabilt

– Vi har merket en nedgang de siste årene, det kan bunne i at det nå reklameres mye for apper som har lydbøker på TV. det vi ser er at det fortsatt er folk som vil ha lydbøker i CD-form. Spesielt de som har tenkt seg på bilferie kommer innom og låner lydbøker, sier Fjeldsøe.