– En sykkelreparasjon kan koste mellom 400–800 kroner, pluss eventuelle deler. Her kan folk lære å gjøre det gratis, sier Carl Henrik Deiting, en av to initiativtakere bak Tromsøs «Bike Kitchen».

– Sykling er veldig sosialt, og det er dette «Bike Kitchen» også. Folk møtes, og er sosial, får nye venner, og jeg har hørt at det har vært noe flørting på gang også, sier han.

Europeisk fenomen

«Bike Kitchens» er vanlig i hele Europa. Jeg kommer fra Tyskland, og der finnes de i alle studentbyer.

Foreløpig er sykkelverkstedet et prosjekt.

ILDSJEL: Carl Henrik Deiting er en av ildsjelene bak Tromsø «Bike Kitchen». Foto: Martin Lægland

– Vi har fått låne disse lokalene av Totalrenovering vederlagsfritt i to måneder. Nå er vi på jakt etter nye lokaler, aller helst sentralt. Vi prøver også å finne en samarbeidspartner, enten kommunen, en frivillig organisasjon, eller for eksempel studentsamskipnaden.

Til sammen kom i underkant av ti personer for å få hjelp og råd.

– Man kan også komme inn utenom disse kveldene, da har vi frivillige som kan hjelpe. På en vanlig dag har vi rundt åtte personer innom, og de blir kjempebegeistret for hjelpa, sier Deiting.

Godt initiativ

En av kursdeltakerne er Håkon Grepperud (31).

– Jeg leste om sykkelkurset i iTromsø og tenkte å benytte meg av det. Det er et godt initiativ. Jeg har særlig lyst å lære om gir og bremser og ting jeg ikke tør gjøre på egen hånd uten å vite hva jeg holder på med, sier han.

Sykkelverkstedets initiativtaker har også en politisk slagside.

– Nå skal det brukes milliarder gjennom Tenk Tromsø på biltiltak, mens det koster en brøkdel å satse mer på sykkelvei, sier Deiting.

Deiting forteller at de planlegger å ha slike kvelder hver fjortende dag i sommer.

– Siden det er midt i ferien er mange bortreist. Derfor skal vi ha flere slike kurskvelder, gratis for alle som er interessert, sier han.

Gode råd er gratis

Dette er sykkelreparatørenes beste råd:

• Det er enklere enn du tror å sette i stand en gammel sykkel du har hatt stående i garasjen.

• Du trenger bare standardutstyr.

• Bruk YouTube og Google, og søk med engelske søkeord, så finner man ofte løsningen.

• Hvis du tar sykkelen din til sykkelmekaniker, så sprø gjerne hvordan de har reparert sykkelen. De fleste lærer gjerne bort.