Religion er noe de aller fleste er knyttet til, og ofte kan bruddprosessen være problematisk, spesielt innenfor visse trosretninger.

– Man havner på en måte mellom to stoler hvor man verken finner tilhørighet innenfor trosretningen eller de som er utenfor, forteller Jonny Aastrøm.

Han var 22 år da han valgte å bryte ut av trosretningen.

– Jeg klarte ikke å leve med livsstilen. Jeg er en person med ordentlig nordnorsk humor, noe som ikke ble akseptert, sier Aastrøm.

Sammen med Kari Rekstad, skal Aastrøm være gruppeledere når Hjelpekilden starter opp samtalegrupper i Tromsø.

– Man ender opp med å bli veldig alene. Ingen innenfor trosretningen kan ha kontakt med deg, og man har fra før av lært at alle utenfor trosretningen er styrt av den onde. Det skal mye til for å bygge opp relasjoner til mennesker igjen, sier Rekstad, som også har opplevd brudd med en trosretning.

– Vet hva de snakker om

Ved å ha gruppemøter satser Rekstad og Aastrøm på å ta imot dem som har opplevd religiøse bruddprosesser med åpne armer.

– Vi har opplevd dette før så vi vet hva de som går gjennom en slik prosess snakker om. Folk utenfor vet ikke hvordan man egentlig har det i en slik prosess, forteller Rekstad.

Sammen har de vært på flere kurs i regi av Hjelpekilden, hvor de har lært hvordan de skal lede samtalegrupper.

– Jeg husker på et av de møtene at en person sa hun skulle ønske Hjelpekilden fantes da hun brøt med sin trosretning, sier Rekstad.

– Hvordan kan dere hjelpe de som har opplevd problematiske religiøse bruddprosesser?

– Vi kommer til å lytte til dem. Det er viktig at de får pratet med noen som forstår dem.

Klar til høsten

Dersom alt går etter planen kan gruppesamtalene finne sted allerede til høsten.

– Først og fremst må vi finne oss et passende lokale, men vi satser på å starte opp i september, sier Rekstad.

Viktig med samtalegrupper

Hilde Langvann, daglig leder i Hjelpekilden mener det er viktig å opprette samtalegrupper for dem som har opplevd problematiske religiøse bruddprosesser.

– Det å møtes fysisk i små grupper for å snakke med andre som har gått gjennom det samme har vist seg å være den mest effektive måten å bearbeide vanskelige opplevelser på etter en problematisk religiøs bruddprosess. I tillegg har man gjerne de samme utfordringene etter å ha brutt ut, og i en slik sammenheng kan man både gi og få gode råd. Enkelte har også mistet hele sitt nettverk gjennom sitt brudd, og kan gjennom en samtalegruppe få et nytt nettverk, det har vi mange eksempler på, skriver Langvann i en e-post til iTromsø.

Hun mener tiden er inne for å opprette samtalegruppe i Tromsø.

– Vi har fått en del henvendelser fra Tromsø per telefon og epost de siste årene, og mange har savnet et fysisk sted å treffe andre i samme situasjon, ikke bare å snakke med andre via nett. Vi har lignende tilbud i Oslo, Moss, Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim, og føler at det er naturlig å starte opp i Tromsø nå.