I fjor ble det registrert 31 bygningsbranner i kommunen. Så langt i år er tallet 20, fire av disse bare på de siste fjorten dagene.

– I år peker juni og juli seg ut negativt, sier Jonny Magne Nilsen, avdelingsleder for brannforebyggende avdeling ved Tromsø brann og redning.

De ser likevel en nedgang i antall branner de siste ti årene.

Komfyren forårsaker flest branner

Komfyren er årsaken til de aller fleste boligbranner.

– 43 prosent av alle utrykninger er relatert til brann på kjøkkenet, og da spesielt komfyren, sier brann- og redningssjef Øystein Solstad, og fortsetter:

– Derfor er det viktig å montere en komfyrvakt. Dette er en sensor på veggen over platene. Hvis man glemmer å slå av kokeplaten og en kjele tørrkoker vil sensoren registrere røykutviklingen og kutte strømmen til komfyren.

Ikke lad mobil om natta

For å unngå brann er det også viktig å unngå å lade mobilen på natta.

– Da er man ikke våken hvis det skulle begynne å brenne. Tidlig varsling er vesentlig, sier Solstad.

– Husk også å trekke ut stikkontakten på kaffemaskinen og andre ting med termostat når du er ferdig med dem. Da unngår du spenning mellom kontakten og termostaten, sier Nilsen.

De advarer også mot å bruke oppvaskmaskin og vaskemaskin om natta.

– Det bør man ikke gjøre. Men vi opplever at folk har blitt flinkere, sier Solstad.

Kontroller røykvarsleren

Det viktigste ved brann er å oppdage den, og varsle brannvesenet, tidlig. Derfor må du forsikre deg om at røykvarsleren fungerer.

– På en vanlig røykvarsler trykker du bare på en knapp. Da skal den lage en pipelyd. Gjør den ikke dette fungerer den ikke, sier Solstad.

Dette skal gjøres minst en gang i året. Solstad og Nilsen oppfordrer folk til å sjekke røykvarsleren hjemme hos eldre, og andre som ikke kan gjøre det selv.

– Eldre hjemmeboende er i en risikogruppe for brann. Det samme er de med demens, psykiske problemer og rusproblemer, sier Nilsen.

Egenkontroll på brannslokningsapparatet

Brannslokningsapparatet skal kontrolleres hvert femte år, og etter ti år trenger det en større servicekontroll. Tromsø brann og redning anbefaler å sjekke brannslokningsapparatet hver tredje måned.

– Et apparat som ikke fungerer og sjekkes er en falsk trygghet. Hvis brannslokningsapparatet står i ro for lenge kan det fine pulveret i apparatet forsteine seg, sier Nilsen, og forklarer hvordan du gjennomfører egenkontroll:

– Snu brannslokningsapparatet opp ned flere ganger helt til det kjennes ut som om det er vann i det.

Øv på rømningsveier

Å øve på rømningsveier sammen med familien kan være lurt så alle er forberedt hvis det skulle oppstå brann.

– For oss er øvelser og trening alfa og omega. Det er det samme i hjemmet. Det man har øvd på husker man lettere. Det trenger ikke være full action, men man bør i hvert fall snakke om hva man skal gjøre hvis det brenner, sier Solstad.

– Prøv ut rømningsveiene sammen med barna. Det kan også være en ekstra trygghet for foreldrene å vite at barna vet hvordan de skal komme seg ut, sier Nilsen.