Kjøpte supersperm i Finland – noen måneder senere kom valpen "Sina" til verden

«Sina Superstar» er en av de første hundene i Tromsø som ble til ved inseminering. Dyresykehuset Anicura i Tromsø er den eneste klinikken i Nord-Norge som utfører inngrepet.

Sukkersøt: "Sina Superstar" (9 uker) er unnfanget ved inseminering.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Trine-Lise Nystad som er hundeoppretter har hundene "Ona", "Java" og "Sina" som alle har en tilknytning til inseminasjon – kunstig sædoverføring – ved sykehuset. "Ona" er moren til "Sina" som ble unnfanget på denne måten. "Java" har i dag også blitt inseminert.

Mye enklere

Oppdretteren sier at inseminering på dyresykehuset gjør ting enklere når man skal befrukte hunder.

– Ved inseminering er det veldig mye mindre å tenke på. Vanligvis når man skal pare med utenlandske hunder må man fysisk ta hunden med for å få det gjort på naturlig vis. Med denne metoden slipper man ting som rabiesvaksine og ormekurbehandling. Å få klarert hunder til andre land tar også en god del tid slik at det gjør jobben enklere når man bare kan fly inn sæd fra utlandet og befrukte her. Det er ingen enkel sak å ta med en hund til Australia for eksempel, sier hun.

Fornøyde: Oppdretter Trin-Lise Nystad med hundene (fra venstre) "Sina", "Ona" og "Java".  Foto: Ronald Johansen

Dette er andre gang hun inseminerer en hund på Anicura dyresykehus.

– Jeg var i Finland i fjor for å pare "Ona" med en hannhund. Vi prøvde i to dager, men jeg følte på meg at det var noe som ikke stemte. Vi tok med en liten dose sæd, og dro innom dyresykehuset. Med de medisinske apparatene fant vi ut at "Ona" ikke var gravid. Vi inseminerte så to dager på rad, og det endte med et flott kull på fem valper, sier hun fornøyd.

Stor suksess

Bente Akselsen, dyrlege og daglig leder på dyresykehuset forteller at de satser tungt på denne typen inngrep.

– Vi har kjøpt inn mye nytt utstyr for å gjøre det så sømløst som overhodet mulig. Vi har en hormonanlyse som finner ut når hunden kan befruktes, utstyr til å behandle og teste sæden, og endoskopi for insemineringen. Suksessraten på disse inngrepene er på 80 til 85 prosent, så det er god sjanse for å få hunden gravid. I tillegg har vi utstyr så vi kan teste og sende sæd fra Norge til utlandet, sier hun.

Eneste i Nord-Norge

Dyresykehuset i Tromsø er det eneste som tilbyr denne typen inngrep i Nord-Norge

– Vi får mange henvisninger fra andre sykehus, og vi er det eneste dyresykehuset i nord som kan tilby dette. Vårt sykehus er en av ytterst få klinikker i Norge som gjør dette. I fjor hadde vi ei fra Finnmark som var her i en uke og fikk hunden inseminert. Vi hadde også ei fra Harstad som bare tok båten opp og fikk det ordnet. Tromsø ligger veldig sentralt til i nord, og det gjør at det blir lettere for dem som skal befrukte hundene. Dette er et inngrep som er gunstig for hundene også, da drektige tisper helst skal holde seg i ro etter en befruktning. På denne måten slipper de å reise når de trenger ro. Etter at vi begynte med dette i fjor har det vært ganske stor pågang, men det er noe sesongbetont. Vår og sommer er høytiden for inseminering, sier Akselsen.

Dyrlege: Bente Aslaksen på Anicura dyresykehus inspiserer en spermprøve.  Foto: Ronald Johansen

Litt risikabelt

Oppdretteren forteller at det å få sæd fra utlandet for å befrukte hundene krever litt av oppdretteren.

– Aller helst vil jeg vite det meste om hundene jeg parer mine hunder med, Da vil man gjerne vite alt fra hvordan helsa til hunden har vært gjennom livet til hvordan personligheten til hunden er. De siste årene har det imidlertid kommet noen registrere som loggfører sånt, blant annet i Russland. Akkurat denne gangen har jeg vært og besøkt hunden vi har fått sæden fra i Finland, og funnet ut at det var en flott hund. De som eide hunden har også gitt oss en fantastisk oversikt over hundens tilstand, så jeg er ikke så veldig bekymret, sier hun.

Nystad forteller at det koster litt å gjennomføre en slik behandling.

– Å kjøpe sæden fra oppdrettere er ikke gratis, i tillegg kommer alle kostnadene ved prøver og selve inngrepet, så det er ingen billig affære. Allikevel føler jeg at det definitivt er verdt det, sier hun.