Skal delta på prestisjetung gründersamling:

– Må ha skikkelig «guts»

Man må ha skikkelig bein i nesa for å være gründer i Norge. Det har Karoline Iversen, Edvard Ulsnesvik, Berit Høisen og Camilla Guttormsen erfart.

NETTVERK: Edvard Ulsnesvik og Karoline Iversen gleder seg til å delta på årets Emax. Der skal de blant annet bygge opp et viktig nettverk før de starter sin egen bedrift. Foto: Miriam Leiros 

nyheter

De fire skal delta på Emax, Innovasjon Norges årlige samling for entreprenører, som går av stabelen i august. 100 ungdommer fra hele landet skal være med å forme fremtiden til norsk næringsliv.

– Entreprenørskap er helt klart noe jeg kunne tenkt meg å holde på med. Jeg tror Emax blir veldig gøy og lærerikt, men også en stor utfordring, forteller økonomistudent Karoline Iversen.

Dårlig unnskyldning

Utfordringene og usikkerheten tilknyttet gründer-yrket skremmer ikke disse ungdommene.

– Det at det er vanskelig å starte opp sin egen bedrift, spesielt her i Norge, er bare en dårlig unnskyldning, sier Edvard Ulsnesvik, som studerer innovasjon og entreprenørskap.

Han peker på at det finnes flere støtteordninger for gründere, og en del av hans bacheloroppgave blir å starte opp sin egen bedrift.

Bærekraft

Til tross for støtteordninger, mener Karoline Iversen at det også er utfordringer knyttet til gründerlivet.

– Man må ha skikkelig «guts». Også må man ikke være redd for å feile, for det kommer man nesten garantert til å gjøre første gang, forteller hun.

Tema for årets Emax er bærekraft. Innovasjon Norge gjorde en undersøkelse der de fant ut at hele 92 prosent av deltakerne sier det er viktig at bedriften har en positiv effekt på samfunnet.

81 prosent mener de kan bidra til innovasjon som kan endre verden.

– Jeg vet ikke helt hvilken bedrift jeg vil starte opp. Verdensproblemer er jo et stort ord, men jeg vil skape noe som er med på å løse dem, sier Iversen.

– Jeg vil tilby flere arbeidsplasser og nye tilbud til folk i Tromsø. Jeg har lyst til å være med å bygge opp byen jeg er så glad i, forteller økonomistudent, Camilla Guttormsen.

Berit Høisen er fra Os i Hedmark, men studerer for tiden i Tromsø.

– Jeg synes entreprenørskap er så utrolig gøy. Å starte min egen bedrift er drømmen min, forteller hun.