Forskere skal bruke lyttestasjoner for å berge rypebestanden

Tyvlytting på kåte rypestegger skal hjelpe forskerne til å berge rypebestanden i Nord-Norge.

  Foto: Per Eliassen

nyheter

Det er forskere ved Universitetet i Tromsø som står bak forskningsprosjektet der de med hjelp av avansert bruk av lyttestasjoner skal drive bestandsberegning.

Trenger nye metoder

Forsker ved Institutt for arktisk og marin biologi, John-André Henden, sier til universitetets egen nyhetsside at dagens tellemetoder ikke er gode nok når rypebestanden skal beregnes.

– Områdene hvor vi teller ryper er langt utenfor allfarvei, og tidligere og tidligere snøsmelting om våren gjør det vanskelig for oss å komme fram med skuter og ski. Det blir et stadig større problem når vi ønsker å telle ryper som er territorielle, altså de rypene som vil hekke samme vår, sier Henden til UiT.no.

Fallende bestander

Ifølge forskerne er det maktpåliggende å få nøyaktige bestandsestimater. De siste årene er nemlig bestandene av fjellrype gått ned kraftig som følge av flere forhold.

Både lirype og fjellrype er på rødlisten over arter som er «nært truet» i Norge.

Ifølge forskerne er det mange årsaker til at det er så få ryper over hele Skandinavia. Klimaendringer, overskudd på rein, mange rovdyr og omfattende jakt har vært med på å presse ned bestandene til faretruende lave nivåer.

– Samlet er dette med på å gjøre at rypa går en usikker fremtid i møte, sier Henden til uit.no.

Aktiv lytting

Den nye metoden som forskerne nå skal ta i bruk er basert på moderne avlyttingsteknikker.

I vinter er en rekke lyttestasjoner plassert ut på Varangerhalvøya.

Analyser av rypesteggenes parings- og revirmarkeringssang gir grunnlag for å beregne rypebestanden.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter