Hos Tromsø Taxi har de hatt en sommer med hittil godt belegg, forteller Harald Nilsen, som sitter i sentralbordet til taxiselskapet.

– Men man merker jo at det nå er fellesferie, så det er litt mindre trafikk. Det skal ikke være noe problem å få taxi nå, sier han.

Bestill i god tid

Han har likevel noen tips til de som vil ta taxi i byen fremover.

– Vi er veldig giret på at folk skal bruke appen vår. Den er veldig grei å bruke for bestilling av bil, og man kan se hvor bilen er i sanntid. Man får også en melding når den er bestilt, forklarer Nilsen.

For at folk skal rekke fly eller andre viktige avtaler, forteller han at man bør bestille taxien så tidlig som mulig, helst en dag i forveien. Han forteller også at folk er nødt til å bestille taxi med gode tidsmarginer.

– Flyselskapene anbefaler å møte opp en time før avgang, og vi følger det. Hvis noen skulle bestille en taxi med dårligere tidsmargin enn det, så får det være på eget ansvar, påpeker Nilsen.

– Vi prøver å få folk til å ta drosjer tidligst mulig, slik at folk rekker flyene, fortsetter han.

Gå til en annen sone

Han sier det ikke finnes noe fasitsvar på hvordan man raskest mulig får seg en taxi.

– Det kommer helt an på trafikken. Hvis det er veldig mye å gjøre generelt, så rekker ikke drosjene å komme seg inn til holdeplassene. Bruk appen eller ring sentralbordet. De har full oversikt over hvor bilene er, sier han.

Han har likevel et tips til hvordan man kan få en taxi raskere i perioder eller områder med større trafikk.

– Sentrum og sentrumsområdene er de mest trafikkerte sonene. Hvis folk som for eksempel skal hjem fra byen natt til søndag, bruker 10 minutter på å gå litt ut fra sentrum før de bestiller, kan de spare tid på det, forteller han.

Buktafestivalen

Buktafestivalen begynner på torsdag. Da anbefaler han også folk å gå litt unna området.

– Skal du ha drosje da, så er det greit å gå litt bort fra festivalområdet. Det er veldig mye trafikk av biler, busser, taxier og folk akkurat rundt festivalområdet, så det er lettere å få en taxi litt lenger unna.

– Vi vil sende taxier bort dit som folk kan praie, legger han til.

Ta vare på kvitteringen

Leder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland, sier at nordmenn generelt sett er ganske opplyst når det kommer til bruk av taxi, men har likevel noen anbefalinger.

– Hvis man skal rekke noe, for eksempel et fly, er det lurt å forhåndsbestille. Gjerne dagen før. Da har sentralen et ansvar for å rekke det, sier han.

– Kunden burde også legge på litt ekstra tid, i tilfelle det skulle være litt trafikk, fortsetter han.

Generelt har Trevland to tips til folk som skal reise med drosje.

– Vær bevisst på at du tar en ordentlig taxi, og ta alltid vare på kvitteringen. Da har du ID på den bilen som kjørte deg, slik at du kan få tilbake ting du kan ha lagt igjen i taxien, sier han.

Også han ønsker at folk benytter seg mer av appene til de forskjellige selskapene.

– Da slipper man å sitte i telefonkø, og man får beskjed om når taxien er på vei, sier han.

Når det gjelder det å gå til andre soner for å få taxien raskere, vil han ikke anbefale det.

– Det synes jeg ikke noe om. Da går det bare utover taxikøen. Dersom det er store happeninger, og mange trenger taxi, må man bare regne med at ting tar litt tid, mener han.

Leder: Leder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. Foto: Norges Taxiforbund