Oppgang i opplevelsesturisme

NHO Reiseliv melder om en vekst blant opplevelsesselskaper flere steder i landet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Privat 

nyheter

Reiselivsbedriften XXLofoten er en av dem som melder om eksplosiv vekst.

– Vi hadde 2.000 individuelt pakkede turer i 2016. Vi passerer 3.000 i disse dager, og vi regner med å passere 4.000 i løpet av sommersesongen, sier partner og aktivitetsleder Geir Martin i XXLofoten til NHO Reiseliv.

Turismen sprer seg nå også over flere deler av året.

– Toppene kommer tettere, og i år hadde vi stor trafikk allerede tidlig i mai. Vi har lyktes med å ha god drift hele året, sier Martin, som forteller at kajakk og fisketurer er bestselgerne sommers tid, mens lofotfiske, trugeturer og nordlysopplevelser er mest populært om vinteren.

OPPLEVELSER: Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv sier at turister vil fylle ferien med meningsfullt innhold. 

Oppgang også i Tromsø

Visit Tromsø, som er et destinasjonsselskap for over 200 tilknyttet reiseliv i Tromsø kommune og omegn, har også meldt om stor vekst.

Sammenlignet med juni i fjor, har de i år solgt 70 prosent flere aktiviteter i samme tidsrom.

LES OGSÅ: Dette er de mest utrolige spørsmålene byens turistnæring har fått

Tredobling

Opplevelsesbransjen er den delen av reiselivet som vokser mest, og i 2013 skapte den verdier for 8 milliarder kroner.

Dette er nesten en tredobling fra 2001, ifølge rapporten «Verdiskapingsanalyse av reiselivsnæringen i Norge».

– Norske reiselivsbedrifter er veldig gode til å kommersialisere opplevelser som tar utgangspunkt i norsk natur og kultur, og det skapes stadig flere arbeidsplasser. Spennet i opplevelser er bredt, fra RIB-utflukter, laksesafari og klatreparker til luftige «ziplines», guidede toppturer, rafting og opplevelser i en større skala, for eksempel der man lever som vikinger i en periode, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

LES OGSÅ: Turister velger bort camping i nord

Vil realisere seg selv

Noe av grunnen er at turister ønsker aktive opplevelser i ferien i større grad enn før, og Habberstad forteller at der bransjen tidligere rettet seg mot firmaturer og større grupper i stor grad, selger de nå opplevelser til både kurs-, konferanse- og firmamarkedet og det private ferie- og fritidsmarkedet.

– Tiden med passive turister er forbi for lengst. Besøkende til Norge vil i stadig større grad fylle ferien med meningsfullt innhold og realisere seg selv når de er her, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter