Sjøkreps i buzarasaus

Jeg, og tilsynelatende halve Nord-Norge, har vært i Kroatia i sommer. De neste fire ukene vil vi servere noen av de beste kroatiske matrettene her i matspalten.

GRØNT: Litt grønt gjør ret­ten eks­tra god. 

Scampi i buzarasaus
nyheter

Retten bærer tydelig preg av å være italia-inspirert, men har en balkantouch i krydderne som gjør den umiskjennelig kroatisk.

Ettersom det er vanskelig – og dyrt – å få fatt i ferske kongereker (eller sjøkreps) her på bjerget, så kan man lage en variant med frossen scampi. Det blir uansett veldig godt.

1 dl olivenolje

3 fedd hvitløk

1 stilk selleri

1/2 gulrot

3 sjalottløker

2 ts tomatpure

1/2 ts chiliflak

KJÆRT BARN: Sjø­krep­sen kal­les også for norsk hum­mer. På Is­land kal­les den bare for hum­mer, norsk er sløy­fet. Scam­pi kal­les den for når re­stau­ran­te­ne skal jåle seg til med uten­lands­ke lån­ord. 

(1/4 ts kanel – valgfritt)

1/2 ts røkt paprika

1/2 g safran

1 boks tomater (hele)

2 dl hvitvin

(1 dl vann)

Salt, sort pepper

Finhakket persille

2 ss brødsmuler

5- 600 g sjøkreps/scampi

GRØNNSAKER: Det­te er ba­sis­va­re­ne for en god saus. 

Hakk løk, gulrot, selleri og hvitløk i bitte, bitte små terninger. Fres i halvparten av oljen (legg i hvitløken sist) og bland inn tomatpure. Fres i ytterligere to-tre minutter mens du rører hele tiden.

Hell i vin og hele tomater. Bruk en gaffel til å knuse tomatene og la koke opp.

Rør inn de øvrige krydderne og la koke sakte i 10–12 minutter. Om sausen blir for tjukk kan du spe med litt vann.

Varm resten av oljen i en annen panne og fres krepsene raskt i fire-fem minutter. De skal få litt stekeskorpe, men de skal ikke bli gjennomstekte.

VAR­SOM: Vær var­som med var­me­be­hand­lin­gen av sjø­kreps. 

Helt til slutt heller du sausen over krepsene – og lar det koke sammen i fem-seks minutter. Strø over finhakket persille og de tørre brødsmulene.

I Kroatia er det vanligst å servere de rykende varme krepsene sammen med kokt polenta – eller med noe så enkelt som hvitt brød som du dypper i sausen.

En blandet salat på siden passer også godt.

I glassene passer det svært godt med en hvit kroatisk malvazija-vin, men det får du neppe tak i i Norge. Derfor kan en italiensk vin fra samme drue være et alternativ.

Dobar tek!