Skreisesongen varer fra januar til april. I løpet av årets fire første måneder ble det eksportert om lag 5.000 tonn kvalitetsmerket skrei fra Norge. Skrei utgjør om lag 12 prosent av fersk helfiskeksport av torsk.

Likt fjoråret

Eksporten av skrei kunne, ifølge Sjømatrådet, vært høyere, men flere faktorer var begrensende.

– Dårlig vær, sent innsig og streik på Island påvirket aktiviteten i år, spesielt i begynnelsen av sesongen, men vi ser at eksportvolumene totalt holdt seg på linje med 2016, sier Sjømatrådets bransjeansvarlig for torskefisk, Trond Rismo, i en pressemelding.

Tror på dobling: Bransjeansvarlig for torskefisk, Trond Rismo, mener det ikke er urea­istisk å se potensial for en dobling av eksportvolumene av kvalitetsmerket skrei.

Eksportvolumet for kvalitetsmerket skrei har altså holdt seg nesten konstant i forhold til fjoråret. Også eksportprisen ligger på det samme som fjoråret, nemlig 36 kroner per kilo.

Kvalitet viktigst

Kvalitetsmerket skrei har vært det viktigste satsingsområdet i markedet for hvit fisk de siste årene. Fokus på kvalitet og strenge krav til kvalitetsmerket skrei har vært vellykket, noe eksportvolumet viser.

Sjømatrådet jobber for videre å fremme skrei som en kvalitetsråvare i årene som kommer.

– Det er et klart ønske fra næringen om å løfte skreiordningen enda et steg. Ut fra hva som landes av førsteklasses torsk, så er det kanskje ikke urealistisk å se potensial for en dobling av volumene som leveres i dag, sier Rismo i pressemeldingen.

Spania viktigst konsummarked

Den kvalitetsmerkede skreien selges til mange land. Det er Danmark vi eksporterer mest til, med sine 3.000 tonn i 2017.

En av årsakene til det kan være at det danske grensestedet, Padborg, er en omlastingssentral, der mye fisk blir omlastet og sendt videre ut i Europa.

Spania viktigst: Fiskeriutsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, forteller at Spania er det viktigste konsummarkedet for norsk kvalitetsmerket skrei. Foto: Norges sjømatråd

Der Danmark er det største eksportmarkedet for kvalitetsmerket skrei, er Spania det viktigste konsummarkedet.

– Det er ingen tvil om at kvalitetsmerket skrei har blitt en suksess i Spania, og kvaliteten har vært veldig bra i år. I år importerte landet direkte over 700 tonn, men totalvolumet er mye høyere siden mye av fisken kommer til Spania via andre markeder, som for eksempel Danmark, sier fiskeriutsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, i pressemeldingen.