Dette gjør du om du møter elg

Viltnemnda i Tromsø kommune har et klart råd om du støter på elg.

ELG: Møter du en elg på nært hold bør man ta visse forhåndsregler. Foto: Trond Sandnes, Troms Folkeblad 

nyheter

I helgen fikk flere seg en støkk da tre elger vandret i Tromsø sentrum. Det er ikke så uvanlig at elger svømmer over sundet, men at de er så tett inn i sentrum er ikke hverdagskost.

En person fikk også bilen sin ødelagt etter at en av elgene gikk løs på frontruten. Nå advarer viltnemnda om å nærme seg elg, både i sentrum og i marka.

– I skogen er det vanlig at elgen selv trekker unna. Det er ekstremt sjeldent at den angriper, om du da ikke uheldigvis har kommet mellom kua og kalven, sier Arnold Hauan, som er leder for viltnemnda i Tromsø kommune.

LES OGSÅ: Elgene på Tromsøya: - Håper de har svømt tilbake

Han forteller at om du derimot skulle møte en elg inne i byen, hvor elgen føler seg trengt eller er i et miljø hvor den ikke føler seg trygg, bør man trekke unna.

– Ikke gå mot den. Trekk unna eller spring hva du er god for. Ikke forsøk å skremme den. Skulle den komme mot deg bør du holde til siden eller klatre opp i høyden, sier Hauan, som understreker at det er stor forskjell på elger man møter i skog og i sentrum.

– Så er det noen som skal ta bilder av dem. Det er ikke å anbefale. Jeg har fått med meg at noen fikk ødelagt en bil ved Alfheim. Der ser man hvor aggressiv de kan bli om den blir skremt. Men er man inne i en bil og ser dem i veikanten tror jeg ikke at de bryr seg så veldig, sier Hauan.

Bare for noen uker siden fikk han melding om at en elg hadde svømt over til Breivika. Den snudde heldigvis og returnerte til Tromsdalen.