Mistet 1000 kilo stor stein fra helikopter

Det gikk galt da det skulle fraktes steiner opp Aksla til Sherpa-trappa.
nyheter

Mandag ettermiddag løsnet en stein under flygingen av stein til Sherpa-trappa.

– Mot slutten av dagen skulle vi frakte en stein på 1000 kilo, noe som er en standard tynge på steinene. Vi har drøftet situasjonen med piloten og bakkemannskapet, og kommet fram til at slyngen, som steinene ligger oppi under fraktingen, har kommet i klem mellom steinen som skulle fraktes og en annen sten. Sannsynligvis har slyngen kommet i en skarp kant fra steinen og på den måten fått en skade, forteller Margrethe Rabås, rådgiver for friluftsliv i Tromsø kommune.

Steinen landet bare ti meter fra lysløypa på vestsiden av Tromsdalen.

– Den landet på et avsperret område godt over 100 meter unna sperringene.

LES OGSÅ: Se bildene fra byggingen av Sherpa-trappa (for abonnenter)

– Skal ikke skje

Dette er andre året det blir flydd steiner opp til Sherpa-trappa. At stein har falt fra helikopteret har skjedd én gang tidligere.

– Første gangen landet steinen midt inne i skogen. I år har vi flydd steiner 400 ganger. At det går galt to ganger kan fort skje, men bør ikke skje, sier Rabås.

LES OGSÅ: Så mange har brukt Sherpa-trappa det første året (for abonnenter)

– Skal gå gjennom rutinene

Neste gang det skal flys steiner opp til Sherpa-trappa er om knappe to uker. Til den gang skal kommunen se på sikkerhetsrutinene.

– Det er mulig vi bli nødt til å feste steinene på en litt annen måte. En mulighet er å polstre de skarpe kantene på steinene.

– Overhold sperringene

Rabås understreker viktigheten til at turgåere ikke går inn på avsperret område.

– Det er viktig at folk overholder de sperringene vi har satt opp. Vi opplevde så sent som på mandag at folk trosset anvisningene våre.