Onsdag møtte den 42 år gamle Tromsømannen – som opprinnelig kommer fra Uganda – i retten, hvor han står tiltalt for grovt bedrageri. I perioden 1. august 2013 til 8. februar 2015 leverte han jevnlig meldekort til Nav, samtidig som han var i tilnærmet full jobb i en bedrift i Tromsø. I løpet av halvannet år mottok han 233.128 kroner som påtalemyndigheten mener han ikke hadde krav på.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det kan være at jeg misforsto eller trykket feil, sier 42-åringen i retten.

I tillegg til dagpengene hadde mannen en bruttolønn på mellom 22.000 og 36.000 kroner i måneden.

– Kan være at jeg hadde glemt

Mannen som forklarte seg i sal 6 er kraftig med kortklipt hår. Han oppga å være uten formue eller forsørgeransvar, men fortalte at han sender penger til barn av avdøde slektninger i Uganda som trenger hjelp til mat, skolegang og annet utstyr. 42-åringen har vært norsk statsborger siden 1999, etter at han kom til landet syv år tidligere, og har jobbet ved samme Tromsø-bedrift siden 2007.

I løpet av den perioden har han vært permittert flere ganger, men har da søkt om dagpenger.

Spørsmålet aktor Lisa-Mari Ellingsen gjentatte ganger stilte 42-åringen, men som hun aldri fikk et klart svar på, var hvorfor han ikke meldte fra til Nav da han igjen var i fullt arbeid.

– Jeg vet ikke. Ingen hadde fortalt meg hvordan jeg skulle gjøre det, sa mannen.

– Tenker du at du burde ha notert deg hvor mange timer du jobbet, slik at du kunne ført korrekt antall i meldekortet, spurte Ellingsen.

– Jeg trodde jeg hadde kontroll, men det hadde jeg ikke.

Videre lurte aktor på hvordan han kunne melde at han hadde jobbet null timer, da han egentlig jobbet full arbeidsuke.

– Det kan være at jeg hadde glemt å krysse av, svarte den tiltalte.

Aktor: – Lite troverdig

Ellingsen festet imidlertid ikke lit til 42-åringens forklaring.

– Han har vært i systemet lenge og vet godt hvordan det fungerer. Forklaringen hans er lite troverdig og jeg mener retten burde se bort ifra den. Enhver person skjønner at man ikke kan heve full lønn og i tillegg fra stønad fra Nav. Jeg mener også at han har et motiv for å få inn så mye penger som overhodet mulig, da han hjelper en familie i Uganda, sa Ellingsen i sin sluttprosedyre.

Hun ba om at 42-åringen får 90 dagers ubetinget fengsel.

– ROTET: Slik forklarer forsvarer Fredrik Storø det at klienten hans sendte inn meldekort og mottok dagpenger, selv om han var i tilnærmet full jobb.

Mannens forsvarer, Fredrik Storø, mente på den andre siden at han burde frifinnes med påstand om at mannen ikke gjorde det med forsett.

– Han trodde han hadde krav på dagpenger fordi han ikke hadde fast stilling, men kun jobbet på tilkalling. Han har ikke forstått hvordan meldekortet skulle benyttes, og har rotet med timeantallet, forklarte Storø, før klienten hans avsluttet med å si at han ikke gjorde det med vilje.

Fredag faller dommen. I mellomtiden har 42-åringen begynt nedbetalingen på summen, som med ferietillegg og ti prosent renter, lyder på 256.440 kroner.