Publiserer «regnskap» for stortingsperioden

Stolt av fiskeriseieren – irritert av tog-nederlag

SVs Torgeir Knag Fylkesnes publiserte tirsdag et «regnskap» over hva han har fått gjennomført som stortingsrepresentant for Troms siden 2013.

Tirsdag publiserte Troms Svs førstekandidat, Torgeir Knag Fylkesnes, et politisk «regnskap» fra sin periode på Stortinget. 

nyheter

SV-politikeren er medlem av næringskomiteen, og er partiets helsepolitiske talsperson. Han har ikke kjennskap til at andre politikere tidligere har lagt fram politisk «regnskap» – i Fylkesnes’ tilfelle et fjorten sider langt dokument – over saker SV alene eller i samarbeid med andre har fått gjennomslag for, på Stortinget.

– Dette er noe jeg har hatt lyst til å gjøre årlig, men politikerlivet er hektisk, og det er sjelden man har mulighet til å stoppe opp, se seg tilbake, og gjøre opp status, sier Fylkesnes.

Mye «realityshow» i valgkampene

– Kan du utdype hensikten med å publisere et slikt «regnskap»?

– Det første spørsmålet som politikere bør stilles idet de stiller til valg er: «Hva har du gjort?». I og med at valgkampene begynner å ligne mye på «realityshow», mener jeg det er viktig å holde fokus på reelle, politiske saker. Før man begynner å si hva man ønsker å gjøre, bør man vise til hva man faktisk har gjort.

Fryktet mye symbolpolitikk

Fylkesnes påpeker at det er mulig å få gjennomslag i Stortinget, selv om man er en del av opposisjonen.

– Jeg trodde egentlig ikke det var mulig å få gjennomført så mye, og fryktet at det ville bli mye symbolpolitikk. Resultatene vi har oppnådd, kommer som følge av stort lagarbeid mellom folk i landsdelen. Jeg har fått hjelp fra fiskeriorganisasjoner, men også hentet kunnskap fra folk i andre politiske leire.

Stoppet kvoteflytting og innføre barnehagereform

I 2013 gikk Fylkesnes og SVs toppkandidater i Nordland og Finnmark til valg under parolen «Ja til Nord-Norge!», og SVs førstekandidat fra Troms trekker fram to saker han er spesielt stolt av å ha fått gjennomslag for i løpet av fireårsperioden: Fri kvoteflytting fra mindre fiskebåter til større fiskefartøy ble stoppet, mens kvalitetsreformen i landets barnehager fikk flertall på Stortinget.

– Vi fikk stoppet de verste angrepene som høyresida gjorde på fiskeriene, og nå snur tidevannet for kystfiskerne. I 2015 fikk vi også gjennomslag for vår å øke kvaliteten i landets barnehager, der vi satte en norm med antall pedagoger og barnehagelærere per barn. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har fulgt opp dette, selv om vi ikke er helt i mål ennå, sier Fylkesnes.

Vil skyve Amundsen ut av Stortinget

– Hvilke saker angrer du på at du ikke fikk gjennomført, eller ikke fikk gjennomslag for?

– At vi ikke fikk til Tromsbanen irriterer meg noe jævlig. Det bygges jernbane nesten overalt i Norge, men samtidig sitter det massevis av folk i min egen landsdel som ikke har trua på tog i de to nordligste fylkene. Politikerne på Stortinget etterlyser et folkekrav, men man hører ikke noe fra ordførerne i nord.

– Har du tro på å bli gjenvalgt til høsten?

– Ja, jeg har trua. Vi er på skuddhold med tanke på å ta Frp sitt mandat, og det ville ha vært en svært symbolsk seier å skyve Per-Willy Amundsen ut av tinget, avslutter Fylkesnes.