På litt over et døgn har denne capsen sørget for over tusen nye blodgivere

For tre måneder siden fikk Erlend Ryvold Ski og familien beskjeden som snudde livet på hodet; Klara (16 md.) hadde fått akutt leukemi. Nå tar kampanjen «Make Klara Great Again» Norge med storm.

Pappa Erlend Ryvold Ski har sammen med en hel gjeng dratt i gang kampanjen "Make Klara Great Again" for å få flere til å registrere seg som blodgiver.  Foto: Privat

Slik blir du blodgiver
  • Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Og blod er ferskvare. Pasientene og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats.
  • De fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år og som veier over 50 kilo vil kunne bli blodgiver. Du må også kunne beherske norsk skriftlig og muntlig samt ha norsk personnummer.
  • Ting som utelukker deg er blant annet: kronisk eller alvorlig sykdom, piercing i slimhinner, bruk av diverse legemidler, narkotikamisbruk. Sprøytenarkomane er permanent utelukket, infeksjoner og kreft, alvorlige allergier og menn som har sex med menn (12 måneders karantene etter siste seksuelle kontakt)
  • Du kan melde deg som blodgiver til alle landets 69 giversteder her på GiBlod.no. Finn den blodbanken som passer best for deg under fanen "Blodbankene".
  • Kilde: giblod.no, Blodbanken i Oslo
nyheter

Siden mai har Klara måtte få 18 blodoverføringer, og selv om pappaen allerede var blodgiver har prosessen gitt han et innblikk i hvor viktig det er å donere blod og ikke minst, hvor stor mangelen på bloddonorer i Norge.

– Rett etter at Klara ble syk satt jeg å tulla med et filter på Snapchat med en rosa caps, og fant ut at det måtte stå noe på den, så da ble det «Make Klara Great Again». Det var så passende at jeg måtte sende en bestilling til en caps-produsent om å få laget den på ordentlig, så har det tatt av fra det, forteller Ryvold Ski, som er utflytta tromsøværing.

Det var NRK som først omtalte saken.

Dugnadskampanje

Ryvold Ski jobber til daglig hos PR-byrået Trigger, og sendte snappen til både venner og kolleger. Flere av dem meldte seg raskt som blodgivere, men flere uttrykte et ønske om å gjøre mer.

Med en svært kompetent gjeng i ryggen og et samarbeid med Røde Kors, Blodbanken og Barnekreftforeningen, gikk snappen over til å bli en kampanje for å spre kunnskap om blodgivning og en oppfordring til alle som ikke er registrerte blodgivere om å bli nettopp det.

– Den ene tingen Klara og andre som henne trenger, som ikke kan kjøpes for penger er blod. Vi hadde jo håpet at kampanjen kunne bidra til å skaffe flere blodgivere, men jeg hadde aldri forventet at det skulle ta så av. På et og et halvt døgn har vi fått 1100 nye registrerte blodgivere, sier Ryvold Ski, og legger til:

– Det er ingen grunn til å stoppe nå, for det mangler enda 23.900 blodgivere. Jeg har selv vært blodgiver lenge, men ante ikke at 40 prosent av alt blodet som doneres går til kreftbehandling.

Stille fra Trump

#MakeKlaraGreatAgain har begynt å trende på Instagram og flere kjendiser har kjøpt capsen og delt bilder av seg med den på for å spre budskapet. Mottoet og capsen er inspirert av de infamøse «Make America Great Again»-capsene til Donald Trump.

– Om man ikke har muligheten til å gi blod eller vil støtte kampanjen på annet vis så kan man kjøpe seg en caps eller button. Overskuddet går til barnekreftforeningen, forteller Ryvold Ski.

– Du har ikke hørt noe fra Trumps advokater?

– Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Om de mot formodning skulle ta kontakt, så får vi oppfordre de til å også donere blod!

For å lese mer om «Make Klara Great Again» kan du klikke deg inn på kampanjens hjemmeside her!