I desember forsvinner FM-nettet

Ingen lokal DAB-panikk

Til tross for at FM-nettet stenges like før jul, er det ingen panikk blant tromsøbilistene for å få på plass DAB+-løsninger.

integrert: Bilbransjen mener at integrerte DAB-løsninger gir det beste resultatet. Men det finnes adapter til rundt 1000-lappen. Foto: John Strandmo  Foto: John Strandmo

nyheter

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge AS sier at statistikken fra mai viser at 38 prosent av bilene i vårt område er utstyrt med digital radio. Blant dem som lytter på radio mens de kjører, er prosentandelen med DAB+ noe høyere – rundt halvparten.

Monterer i ett

En ringerunde til byens bilforhandlere avdekker at stadig flere får ettermontert DAB-løsninger.

Rune Hagerup i Autohuset AS sier det slik:

– Vi har fem Subaru-kunder i uken som får DAB-radio i bilen. Det er snakk om en skjult løsning som kobles til funksjonene på rattet. For det er prisen rundt 4.500 kroner.

Subaru fikk DAB+ i sine modeller fra 2015. Derfor er det modeller eldre enn det som nå oppgraderes.

Flere muligheter

Hos Harila AS opplyser leder for ettermarkedet, Kristian Aleksandersen, at de leverer flere løsninger:

– Du kan kjøpe et adapter til 900 kroner og selv stå for monteringen – en plugg rett i sigarettenneren.

– Et skjult anlegg ligger på drøye fire tusenlapper. Da kobler vi radioen til multimedieskjermen.

Litt kritisk

Biltrend-eier Per Molund monterer DAB+ i minst to biler hver dag.

– Går vi bare litt tilbake i tid, var trykket enda større. Det kan tyde på at det verste panikken har lagt seg.

– Jeg er selv en ivrig radiolytter når jeg kjører. Men det irriterer meg at DAB-radioen til stadighet falle ut – spesielt utenfor sentrum. Derfor må det en betydelig utbygging til før den digitale løsningen fullt ut erstatter FM-båndet, sier Molund.

Kutter FM-nettet

Fra årsskiftet vil alt – bortsett fra lokale stasjoner – bli borte fra FM-nettet. Derfor begynner det å haste med å få ettermontert DAB+.

NAF utførte nylig en test av adaptere – både enkle plugin- og integrerte løsninger. Konklusjonen er at enkelte produkt fungerer godt, mens den generelle mening er at dette er en uferdig produktgruppe. Flere er vanskelige å montere, kronglete å bruke og gir et dårlig kvalitetsinntrykk. Dessuten legger et adapter beslag på 12-voltuttaket.

Sånn sett er integrerte løsninger best, er NAF sin konklusjon.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter