Alle toppkandidatene i Troms stiller til debatt på Verdensteatret

– Årets politiske «happening» i Tromsø

Martin Lægland, politisk redaktør i iTromsø, vil styre unna verdidebatten og fokusere på Tromsø, helse og skatt.

SKAL FÅ SVAR: Martin Lægland lover at han skal være tøff og få svar fra toppkandidatene i Troms under iTromsøs valgdebatt på torsdag. 

nyheter

Torsdag arrangerer Mediehuset iTromsø valgdebatt på Verdensteatret. Med seg på scenen har Martin Lægland, politisk redaktør i iTromsø og debattleder, fått med seg samtlige førstekandidater til Stortinget fra Troms.

Debatten starter klokken 19.00, og Lægland er ikke sky med å melde at dette er en debatt som er av de sjeldne.

– Dette er årets politiske happening i Tromsø. Det ser ut til å bli den eneste debatten i byen hvor samtlige førstekandidater stiller, sier Lægland.

Ingen verdidebatt

Kandidatene som stiller er Cecilie Myrseth (Ap), Kent Gudmundsen (H), Jens Ingvald Olsen (Rødt), Mikal Nerberg (MDG), Per-Willy Amundsen (Frp), Sandra Borch (Sp), Helga Marie Bjerke (KrF), Morten Skandfer (V) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

LES OGSÅ: «Frps desperate forsøk på å kuppe debatten»

Temaer som vil belyses er Tromsø, skatt/økonomi og helse. Til tross for at det den siste tiden har blitt heftig debattert om norske verdier, er dette et punkt Lægland bevisst vil unngå.

– Vi kunne tatt med nordnorske verdier, men vi skal ikke basere debatten på oppkonstruert flåseri hvor Frp og KrF kan slå hverandre i hodet om hvem som er mest kristelige, sier debattlederen.

Fokus på Tromsø

Første del av debatten vil omhandle Tromsø og hva politikerne vil gjøre for kommunen. Deretter vil skatt/økonomi og helse være temaer som politikerne vil få bryne seg på. Det vil også være muligheter for spørsmål fra publikum.

– Skatt er et punkt som får fram de grunnleggende forskjellene mellom partiene. Det er ikke i utgangspunktet et lokalt tema, men vi må ha det med, sier han og trekker fram blant annet flyseteavgiften som har vært relativt upopulær i nord.

LES OGSÅ: «Når sluttet man å bry seg om hva som var det beste for folket?»

– Helse er et viktig tema for mange. Det er også mange som har arbeidsplasser knyttet til UNN, som det har skjedd mye rundt den siste tiden. I tillegg har vi fritt brukervalg som kommunestyret har vedtatt å avvikle. Selv om det er lokalpolitikk, så skiller partiene seg også sentralt på disse spørsmålene.

LES OGSÅ: Stortingspolitikerne: – Vi kritiserer ikke UNN-ansatte, men ledelsen (for abonnenter)

Skal være tøff

På iTromsøs arrangement på Facebook har i skrivende stundt 164 personer meldt at de vil delta på debatten. 544 personer har svart at de er interessert. Arrangementet er gratis, men dersom du vil sikre deg plass, kan det være lurt å være tidlig ute. Hvis du ikke har mulighet til å komme, vil også debatten streames direkte på iTromsø.

– Som debattleder må man være tøff og få svar fra politikerne, men samtidig må man la dem komme med sitt resonnement. Jeg håper det blir temperatur på debatten, sier redaktøren.