Satser friskt med nytt brygg

Brygger øl med tørrfisk

Øl og tørrfisk har i generasjoner vært en nordnorsk «slager». Nå realiseres ideen om et øl brygget på tørrfisk, i Tromsø.

TØRRFISKØL: Gunnar Jensen (til venstre) fra Mathallen og Liv Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk hjelper ølbrygger Marius Graff med å lage et øl brygget på tørrfisk. 

nyheter

Graff Brygghus, Halvors Tradisjonsfisk og Mathallen har slått hodene sammen, og det foreløpig navnløse tørrfiskølet skal være ferdigbrygget om tre uker.

– Jeg foreslo for min kollega at vi skulle døpe ølet «Fette tørrfesk», men han var ikke særlig begeistret for navnet, ler ølbrygger Marius Graff.

Åpner for eksport

Graff innrømmer at tørrfiskølet – som blir en stout med rundt ti prosent alkoholvolum – befinner seg i den eksperimentelle enden av bryggeriets portefølje. Hans kollega mener allikevel det finnes et marked for dette produktet.

– Det kommer selvfølgelig an på etterspørselen, men vi er åpne for å lansere dette ølet også utenfor landegrensene, innrømmer bryggerisjef Martin Søbstad Amundsen.

– Blir dette et folkelig øl, eller er brygget hovedsakelig beregnet mest for kjennere?

– Tja. Kanskje mest for kjennere, men tanken er at det skal kunne drikkes både alene, og til tørrfisk, sier bryggerisjefen om ølet som i første runde skal serveres fra fat.

– De beste innenfor sine felt

Lett utvannet skinn og bein av tørrfisk skal legges i meskekaret under bryggingen, mens ferdig banket fisk skal gi ekstra aroma i slutten av prosessen. Råvarene leveres av Halvors Tradisjonsfisk.

– Tørrfisk er en kompleks, men allsidig råvare, og det var naturlig for oss å stille med tørrfisk da Marius kom med forespørselen. Graff går «hele veien» med sine øl – det er aldri noe tull, sier Liv Hansen, som er matvareprodusentens markedssjef.

– For oss er det en selvfølge å samarbeide med de beste innenfor sitt felt, skryter Amundsen tilbake.

Lanseres på restaurant

Ølet skal presenteres under en helaften på Mathallen, idet det er konsumferdig.

– Vi samarbeider mye med Halvors Tradisjonsfisk, og mat og øl hører jo sammen, sier Mathallens kjøkkensjef Gunnar Jensen – som tidligere har huset ølarrangementer og «beermakers dinner» i sin restaurant.

– Jeg bruker faktisk også skinn og bein av tørrfisk til å koke suppe på, legger Jensen til.

– Vi selger litt slike restprodukter til restaurantnæringen, men mye av det blir dessverre også avfall, forklarer Hansen.