Etter at alle landets 110-sentraler ble kontrollert, ble det funnet en rekke tariff- og lovstridige forhold rundt om. I Tromsø ble det først avdekket at seks ansatte har fått samme pensjonsavtale som personell i operativ tjeneste. Det betyr blant annet at de kan gå av med full alderspensjon fra fylte 57 år. Nå viser det seg at det gjelder tolv ansatte.

Dette fikk Gunhild Johansen (SV), leder for helse- og velferdskomiteen, til å ta opp saken med administrasjonen i mai. Hun mente at pensjonsavtalene påfører kommunen store utgifter.

– Dersom deres pensjon utgjør 400.000 kroner i året fra fylte 57 til 67 år, ender regnestykket på 24 millioner kroner. Og da har jeg ikke tatt hardt i, sa Johansen til iTromsø i mai. Den gang var regnestykket basert på seks ansatte. Siden det viser seg å gjelde tolv ansatte, kan de 24 millionene dobles.

Nå har kommuneadvokaten sett nærmere på saken og konkludert med at Gunhild Johansen hadde rett.

Kommuneadvokaten opplyser i et brev at arbeidsavtalene strider med tariffavtalen, og at de derfor er ugyldig.

Ikke oppfylte krav

Kravene for lavere aldersgrense ved pensjon er enten at «tjenesten medfører uvanlig fysisk eller psykisk belastning» eller at «tjenesten stiller spesielle krav til fysiske og psykiske egenskaper».

– Frem til 31. desember 2015 hadde de ansatte ved alarmsentralen 110 utrykningsplikt. Fra og med 1. januar 2016 bortfalt denne utrykningsplikten, står det i kommuneadvokatens brev.

Kravene for særaldersgrense ble derfor oppfylt ved inngåelse av avtalene, men de er ikke lenger gjeldende.

Konklusjonen fra kommuneadvokaten er at avtalene er ugyldig.

– Dette innebærer at ansatte ved 110-sentralen ikke har krav på å beholde særaldersgrensen som er nedfelt i deres arbeidsavtaler, står det i brevet.

Videre står det:

– At kommunen, og antakelig også de ansatte, har vært uvitende om at en slik avtale var tariffstridig endrer ikke dette.

Kun vurdering

Det er kun gjort en juridisk vurdering i saken. Hva kommunen velger å gjøre med avtalene er fortsatt ikke klart.

– Vi tar utredningen fra kommuneadvokaten til etterretning og vil følge de rådene som er lagt opp i rapporten, forteller administrasjonssjef Britt Elin Steinveg.

Steinveg legger til at de har vært i kontakt med tillitsvalgte ved 110-sentralen.

– Vi har gjennomført et drøftingsmøte med dem 8. august, sier Steinveg.

Gunhild Johansen har også fått med seg rapporten.

– Jeg har sett brevet og er enig i de juridiske vurderingene som er gjort, sier Johansen til iTromsø.