Om svarte hester, hardt arbeide og ærlighet

Nå er det bare uker igjen til avgjørelsen faller om hvordan de fem stortingsplassene skal fordeles i fylket vårt. Akkurat nå ser det dødstrist ut, og det skal skje litt rystelser til for å unngå at valget her blir en ren reprise av forrige valg. Men det lurer muligheter i underskogen, og ingen bør selge skinnet sitt før den eventuelle bjørnen er skutt og flådd.

vignettbilde 

Bare at i valg er det ikke ærlighet som varer lengst. Det så vi i Troms da Erna Solberg håvet inn stemmer her i siste stortingsvalg. Da skulle det investeres i bompengefri E8 og andre samferdselstiltak i milliardklassen.

nyheter

I buskaset rundt valgurnene ligger nemlig SV og Sp skrubbsultne og lurer.

Torgeir Knag Fylkesnes har vært Nord-Norges beste representant på Stortinget denne siste perioden. Mannen har dukket jevnlig opp i sentrale nyhetssendinger når det gjelder så vel fiskeripolitikk som utdanningssaker.

Han har jobbet nesten alene som et helt departement med små ressurser, og har vært nærmest det en burde ventet seg av de representantene vi sender sørover til Stortinget hvert fjerde år.

I store deler av landsdelen er han blitt «Mr. Fiskeri» og har satt ministeren sjakk matt flere ganger. Materialet har han brukt ørene sine til å fange opp. Det gjelder kystopprøret og et meningssterkt miljø i Tromsø som har fôret ham med kunnskap om kysten.

I fravær av et potent Kystparti kan han fort rake inn nok stemmer til å feie Frp ut av tinget fra Troms. Herr Amundsen fra Harstad har ikke akkurat overbevist i statsrådsstolen sin heller. Da kan Fylkesnes kapre et mandat på ordinært vis. Ikke som sist, da han fikk et utjevningsmandat.

Med Sandra Borch fra Senterpartiet er det annerledes. Her er det hele partiets fremgang på meningsmålinger som kan sørge for suksess. Senterpartiet i fylket vårt har også sterke røtter i befolkningen. Noe avdøde Ronald Rindestu sørget for da han var fylkesordfører for en del år siden. I dag er det derfor Sandra som er Trygve Slagsvold Vedums «dark horse»

Arbeiderpartiet sliter stygt om dagen, men det skal godt gjøres å vippe en av de to representantene deres ut av tinget. Skal det skje, må et annet parti bli størst i fylket. Den som for tiden ligger nærmest er Høyre. Skulle Høyre bli større enn Ap, kan dette gi to mandater av de fem, forutsatt at Frp fortsetter nedturen.

To uker før valget ser det ut til at det er Arbeiderpartiet som har mest trøbbel. Partiet mangler visjoner, og det reises stadig større tvil i media om hva toppkandidatene på lista her egentlig representerer.

Ingen av disse svarer godt for seg utover at de gjerne vil klamre seg til stortingsplassene sine. De fremstår også som en ren blåkopi av det sentrale partiprogrammet. Kanskje er det endelig på tide å spørre velgerne til råds før en lager den lista en skal gå til valg på? Men det er i seneste laget nå.

Det som kan redde Ap i Troms er den nasjonale dimensjonen. Jonas mot Erna. Mange vil ha skifte av regjering, men må holde seg for nesen når de stemmer for å få det til.

Også nasjonalt går partiet til valg på en utydelig plattform. Visjonene mangler om hvilket Norge vi ser komme om en stemmer det ene eller det andre. I nord er jernbanen blitt en stor sak. 80 prosent av befolkningen er nå blitt lei av svadaen om at det ikke bor folk nok her nord. Til tross for dette har ikke partiet greid å programfeste noe som monner her. Mange har derfor sagt at en ikke kan stemme på et parti som ikke vil binde landet sammen med stål. Det har fått selv Høyres stortingsrepresentant til å gi etter i Troms. Han er nå blitt positiv til denne samferdselsløsningen.

I skattepolitikken har Høyre festet et godt grep om stemmene. Kan heller ikke huske sist noen med løfter om økt skatt vant valget.

Dette reiser en grunnleggende tvil om hva Arbeiderpartiet egentlig mener. Har fagbevegelsen fått for stor innflytelse i partiet? Tror en at 15 milliarder kroner skal hentes inn fra de rikeste i landet og at alle andre skal slippe unna? Skal en så stor sum hentes inn, er det ikke nok å sende regninga til kong Salomo. Da må Jørgen hattemaker også bidra, siden det er så utrolig mange flere av oss.

En må imidlertid berømme partiet for å være så ærlige at de tallfester det beløpet de skal hente inn fra det stemmeberettigede folket sitt.

Bare at i valg er det ikke ærlighet som varer lengst. Det så vi i Troms da Erna Solberg håvet inn stemmer her i siste stortingsvalg. Da skulle det investeres i bompengefri E8 og andre samferdselstiltak i milliardklassen. Mange milliarder skulle pløyes ned i og rundt Tromsø by. Aldri har en statsministerkandidat slått slik om seg med penger her nord.

Hva har så skjedd på fire år? Svaret på det er at E8 fortsatt ligger som en overdimensjonert dokumentbunke i veivesenet. Den blir bare fri for bompenger om den ikke blir bygget i det hele tatt.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter