Debatt

«Hva er egentlig den viktigste norske verdien? Er det brunosten eller at vi har et samfunn som tar vare på hverandre?»

Jeg var nylig tilskuer til valgdebatten til iTromsø.

DEBATT: iTromsø arrangerte valgdebatt med alle stortingskandidatene på Verdensteatret. Foto: Daniel Lilleeng 

nyheter

Som vanlig forsøkte FrP å få debatten til å handle om innvandring og fremmedfrykt, mens de andre stort sett snakket om politikk.

For dette valget handler ikke om hvem som er mest norsk og hvem som tar mest eierskap til «de norske verdiene». Det handler om hva slags samfunn vi skal ha, om vi skal ha et samfunn som skaper større forskjeller mellom folk, eller om vi skal ha et samfunn der alle har like muligheter til å ha et godt liv.

Og hva er egentlig den viktigste norske verdien? Er det brunosten eller at vi har et samfunn som tar vare på hverandre?

Forskjellene i samfunnet øker.

Høyre og FrP gir de på toppen større skattekutt, samtidig som det er vanlige folk som må betale regninga. Reglene som gir folk fast arbeid og et trygt arbeidsliv svekkes og alt fra barn til jernbane blir privatisert.

Hvis denne politikken får fortsette blir samfunnet kaldere og flere mennesker får dårligere muligheter i livet. Da blir det til sist sånn som Frp ønsker det, da blir det å handle om «dem» og om «oss».

SV ønsker et samfunn der «vi» er sterkere enn «meg».

Det som gjør at Norge er et så godt land å bo i er velferdsstaten. Det er nettopp fordi vi har hatt en rettferdig fordeling der alle bidrar til fellesskapet som gjør at vi har hatt det så bra. Økende forskjeller rammer de med minst hardest, men det skader også fellesskapet.

Vi skal være et land der alle bidrar til fellesskapet, og der vi vet at fellesskapet også stiller opp for oss.

Vi må ha et skattesystem som fungerer for alle og et fellesskap som ikke gir opp noen. SV går til valg på et rettferdig skattesystem der folk med vanlige og lave inntekter skal betale mindre i skatt, og den økonomiske eliten skal betale mer.

På den måten blir det mer rettferdighet og mer penger til velferd, og mindre fokus på binders og brunost.