Ønsker vedtak om politibevæpning

Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) håper på stortingsvedtak om generell bevæpning av politi.

ØNSKER VEDTAK: Justisminister Per Willy Amundsen mener at en økt terrorfare på norsk jord gir behov for generell bevæpning av politiet.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

nyheter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer terrorangrep i Norge som sannsynlig, og at det er grunn til å forvente et angrep i år.

Dette sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Dagbladet.

Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) mener derfor at en generell bevæpning av politiet vil kunne begrense reaksjonstiden i en terrorsituasjon, og håper at Stortinget kan gjøre et vedtak om dette i høst.

– Erfaringen fra terrorangrepet i London i sommer er at politiets reaksjonstid var helt avgjørende. Det kritisk å kunne sette inn innsats raskt. Det er politi i nærheten som kan gripe inn raskest overfor terroristene. Derfor kommer vi ikke utenom permanent bevæpning av politiet, sier Amundsen til Dagbladet.

Politiet har med dagens ordning våpen tilgjengelig i bilene, men må ha tillatelse fra en politimyndighet for å bruke det.

Terroren rykker nærmere

Terrorangrepet i Barcelona torsdag kveld ble utført med bil, i likhet med flere angrep i europeiske storbyer den siste tiden. Amundsen mener dette tvinger fram et bevæpningsbehov.

– Vi så det i Stockholm i august, vi hadde en nesten-hendelse på Grønland i Oslo i april, som politiet avverget. Dette betyr at terroren rykker nærmere, sier Amundsen.