Kraftig nedgang i overnattingsgjester – NHO har ingen forklaring

Juni måned var ikke en like stor jubelmåned for hotellene som samme tid i fjor. NHO vet ikke hva det skyldes.

FÆRRE: Det var ikke like mange turister og andre reisende som overnattet i Troms i juni som det var samme måned i fjor, viser ferske tall. Foto: Tom Benjaminsen 

Likevel FORNØYD: Gunnar Nilssen, regionkontakt i NHO Reiseliv, sier at overnattingsstatistikken har positive sider ved seg – blant annet fikk hotellene langt høyere rompris i år enn i fjor. 

NEDGANG: Hotellene i Troms hadde en relativt kraftig nedgang i antall overnattingsdøgn i juni i år sammenlignet med rekordåret 2016, viser tall fra Reiseliv i Nord 

nyheter

I hvert fall ikke for overnattingsbransjen i Troms.

Ifølge fersk statistikk fra Reiseliv i Nord så opplevde fylket en relativt kraftig nedgang i antall overnattinger både innenfor hotell, hytter, vandrerhjem og campingplasser.

Sammenlignet med samme måned i fjor så hadde fylket en nedgang på litt over fire prosent.

6.500 færre

Omregnet i antall gjestedøgn er nedgangen på 6.500 – fra 157.600 til 151.100.

– Vi har ingen direkte forklaring til hva som ligger bak nedgangen, men en forklaring kan være at juni 2016 var en eksepsjonelt bra måned, sier Gunnar Nilssen, regionkontakt for NHO Reiseliv.

Det har vært en nedgang for både fritids- og yrkesrelaterte overnattinger i Troms.

• Yrkesrelatert – 13 prosent

• Ferie og fritid – seks prosent

Gunnar Nilssen sier at tallene likevel ikke kan tolkes som ren elendighet.

Bedre rompriser

Ifølge ham skjuler det seg et par positive ting i statistikken.

– Om man eksempelvis ser på hva hotellene har fått betalt for hvert rom så er det en markant økning, sier han.

I juni 2016 fikk hotellene i overkant av 820 kroner for et rom – i år er samme rom priset til 900 kroner. Det tilsvarer en prisøkning på nesten ti prosent.

– Kanskje var det slik at hotellene priset seg litt for lavt i fjor og at man fikk mange overnattinger av den grunn. Vi kan eksempelvis se at det var flere bussturister i fjor enn i år, sier Nilssen.

Neppe værets skyld

Tallene for juni er ennå ikke splittet opp regionalt, så Nilssen kan ikke si noe om utviklingen i reiselivsregionene i Troms.

– Vi vet ennå ikke om det er store forskjeller mellom eksempelvis Tromsø og Harstad, det vet vi først nå vi har analysert tallene, sier han.

– Kan det dårlige været i sommer ha spilt inn på besøkstallene?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror nok heller man må hente forklaringen i at juni 2016 var «all time high» for bransjen, å skylle på været ville være for enkelt, sier Nilssen.

Bedre i resten av landsdelen

I øvrige Nord-Norge var tallene ikke like mørke som for Troms.

Både Finnmark og Nordland hadde økning i antall gjestedøgn, mens resten av Norge også hadde en tilbakegang sammenlignet med fjoråret.