Bergensere raser etter Borch-utspill

- Måtte klype meg selv i armen

Sandra Borchs utspill om flytting av Havforskningsinstituttet under iTromsøs valgdebatt har fått kraftige reaksjoner i Bergen.

Sandra Borch (Sp, til venstre) forteller at hun har fått flere bergensere på nakken etter utspillet sitt under iTromsøs valgdebatt torsdag. Her er hun sammen med Cecilie Myrseth (Ap).   Foto: Daniel Lilleeng

Peter Christian Frølich (H) mener utspillet fra Sandra Borch (Sp) er både forvirrende og uaktuelt.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

nyheter

Under iTromsøs valgdebatt sto Sandra Borch (Sp) for kveldens desidert klareste uttalelse da hun fortalte at hun «helt klart» ville jobbe for å flytte Havforskningsinstituttet fra Bergen til Tromsø. Det har fått bergenserne til å reagere.

– Helt uaktuelt, sier partikollega og stortingsrepresentant Kjersti Toppe til Bergens Tidende.

Toppe forteller videre til Bergens Tidende at saken ikke har vært oppe til diskusjon i stortingsgruppen noen gang, og at det heller aldri kommer på tale.

– Måtte klype meg selv i armen

Stortingskandidat for Hordaland Høyre, Peter Christian Frølich mener uttalelsen fra Borch er oppsiktsvekkende.

– Dette er oppsiktsvekkende nye toner fra Senterpartiet. De fleste partier er enige om at vi vil flytte arbeidsplasser fra Oslo til andre byer, men å angripe andre byer er helt nytt for meg og ganske oppsiktsvekkende.

Frølich forteller videre at å flytte Havforskningsinstituttet fra Bergen til Tromsø er helt uaktuelt. Det får han støtte ifra Borchs egen partikollega, Kjersti Toppe.

– Jeg måtte nesten klype meg selv i armen da jeg hørte det, men jeg tror ikke Borch har noen dekning for å si det hun gjør. Senterpartiet spenner bein på hverandre når de holder på sånn. Jeg blir forvirret over hvor Senterpartiet står, og det tror jeg velgerne blir også.

For satsing i Tromsø

Frølich er sterkt imot flytting av Havforskningsinstituttet, men ønsker fortsatt maritim satsing i Tromsø.

– Jeg er veldig imponert over det Tromsø får til. Men jeg mener den beste måten å utvikle og styrke maritime miljøer på i Tromsø er å bygge opp egne miljøer i stedet for å rive ned og flytte på allerede veletablerte institusjoner som det Havforskningsinstituttet er, sier han.

Personlig utspill

– Min visjon er ikke å flytte hele instituttet fra Bergen til Tromsø. Men jeg mener virkelig at Tromsø som arktisk hovedstad bør ha flere viktige arbeidsplasser når det kommer til havforskning, forteller Borch til iTromsø.

Borch forteller videre at hun ikke ønsker noe "bykrig".

– Jeg har fått flere bergensere på nakken etter debatten, men jeg synes egentlig mest det er kult at politikere i Tromø kan sette dagsorden på den måten.