Marita (27) ble hetset på populær app: – Det er skremmende at folk kan skrive hva som helst uten konsekvenser

Forrige helg opplevde Marita Mikalsen (27) å bli uthengt på det anonyme sosiale mediet Jodel. Nå ønsker hun at appen fjernes.

"RAPEGAL": Marita Mikalsen (27) opplevde i helgen å bli hetset av flere anonyme brukere på Jodel. – Det var litt ekkelt når jeg kom på jobb mandag. Jeg tenkte at det kanskje var kunder innom butikken kun for å se meg i virkeligheten etter å ha lest om meg på Jodel. Det er veldig ubehagelig, sier Mikalsen. 

Jodel:
  • Tysk app lansert i 2014 hvor man kan dele anonyme meldinger til folk som befinner seg i ti kilometers radius rundt deg. Ved bruk av Jodel får man tilgang på alt som "jodles" i nærmiljøet i realtid.
  • Tjenesten ble opprinnelig utviklet for studenter, men appen er nå blitt populær også blant andre brukere.
  • Selv om appen i teorien har en aldersgrense på 18 år, trenger man ikke å registrere seg for å ta appen i bruk.
  • Jodel vil ikke oppgi hvor mange som bruker appen, men passerte en million nedlastinger i 2015. Det "jodles" seks millioner ganger hver eneste dag på verdens basis ifølge selskapet.
  • Det er flere tilfeller de siste årene rundt om i hele landet hvor brukere som har postet trusler på Jodel har blitt dømt i retten.
  • Kilde: Jodel, Dagbladet
nyheter

Lørdag kveld fikk Mikalsen en melding fra et familiemedlem med en lenke til en pågående samtaletråd i appen. Mikalsen hadde ikke appen, og måtte laste den ned for å finne ut hva som foregikk. Tråden handlet opprinnelig om hva folk syntes om en butikkjede, men flere brukere hengte ut både Mikalsen og en annen ansatt i bedriften i stedet.

– Jeg ble helt paff. De brukte navnet mitt og snakket om arbeidsplassen min, og kom med ufine og barnslige kommentarer om meg. At jeg var sinnssyk og ikke hadde noen venner. Siden det er helt anonymt aner jeg jo ikke hvem som står bak, men det var ekstremt ubehagelig å bli hengt ut foran hele byen på den måten, forteller Mikalsen.

Tok kontakt med politiet

Mikalsen rapporterte inn hendelsen til Jodel, som fjernet tråden, men har ikke fått svar på hva som skjer videre med saken. Mandag tok hun også kontakt med politiet for å se om det var noe de kunne gjøre.

– Jeg spurte om det var noen vits å levere en anmeldelse på dette og de sa nei. Så da er jo problemstillingen at man har en anonym app som hvem som helst kan bruke til å skrive hva som helst, uten at det får noen form for konsekvenser. I retningslinjene til Jodel står det at de kan stenge deg ute fra appen om du bryter de øvrige reglene deres, men det er ikke akkurat en voldsom reaksjon og skaden har allerede skjedd. Man kan jo se for seg at man kan bruke denne appen til å ødelegge livet til folk om man går inn for det, sier Mikalsen.

– Jeg tåler ganske mye og dette går ikke voldsomt inn på meg personlig, men jeg tenker på at det er mange unge som bruker denne appen og det er bekymringsverdig. Man kan jo ikke forsvare seg mot påstander som blir fremsatt i dette foraet og jeg hadde ikke engang appen. Det føles ganske jævlig å bli uthengt uten å vite hvem som står bak og motivasjonen deres.

Voksende problem

Jodel har figurert i media en rekke ganger de siste årene. Appen har blitt brukt til blant annet å melde inn bombetrusler mot skoler over hele landet, blant annet mot både Breivika og Tromsdalen VGS så sent som i fjor vinter. I sommer har VG skrevet en rekke saker om hvordan appen brukes til å hetse og spre rykter om en rekke fremtredende norske bloggere, igjen med få eller ingen konsekvenser for dem som "jodler". Flere bloggere har tatt til ordet for å få appen fjernet helt eller i det minste å endre praksisen rundt anonymiteten til brukerne.

– Jeg mener jo at hele appen burde bort. Alle ulempene utveier fordelene ved å ha en slik app tilgjengelig. Når Jodel ikke er interessert i å ta den problematiske bruken seriøst, og politiet ikke kan gjøre noe med saken, så er det ikke verdt å ha noe slikt tilgjengelig, sier Mikalsen.

MÅ SETTES OPP MOT STRAFFESLOVEN: For at politiet skal kunne gripe inn i saker om netthets må de vurdere om det er snakk om brudd på straffeloven sier Jarle Johnsen, konstituert leder for etterforskningsseksjonen hos Troms politidistrikt.  Foto: Knut Jenssen

Vurderer hvert enkelt tilfelle

Jarle Johnsen, konstituert leder for etterforskningsseksjonen hos Troms politidistrikt, forteller at de jevnlig blir kontaktet om både trusler og generell hensynsløs adferd på internett.

– Vi vurderer hvert tilfelle individuelt for å se om innholdet kan rammes av straffeloven. Om det er snakk om for eksempel alvorlige trusler, har vi mulighet til å rette en forespørsel til Jodel for å få data som kan spores tilbake til avsender. Jodel er langt fra den eneste plassen på internett hvor man kan være anonym, men vi må vurdere om det som fremsettes faktisk bryter loven for å kunne ta saken videre, sier Johnsen.

Helt avhengig av at brukerne rapporterer

Jodels PR-ansvarlig Barbora Galandakova avviser at de ikke tar problemene ved bruk av appen på alvor.

– Vi oppfordrer alle våre brukere til å både rapportere og nedstemme innhold som går imot våre retningslinjer og som representerer det direkte motsatte av hva Jodel står for. I ekstreme tilfeller samarbeider vi også med politiet og alle brukere som bryter våre retningslinjer blokkeres fra plattformen vår permanent.

– I dette spesifikke tilfellet ble flere av postene «flagget» slik at vi fikk fjernet de raskt og bannet brukerne som sto bak trakasseringen. Dessverre fortsatte andre i etterkant og de postene ble ikke flagget, så vi fikk ikke reagert så raskt som vi burde. Dette er vi svært lei oss for at har skjedd. Det er veldig vanskelig for å oss å gjøre noe i tilfeller hvor brukere ikke rapporter om brudd på retningslinjene våre, skriver Galandakova i en e-post.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter