Ap-topp har meldt seg ut av partiet etter 21 år: – De svikter fiskerne

Eskild Johansen (35) mener Arbeiderpartiet har distansert seg fra kystfolket, og kan ikke lenger stå inne for partiets politikk.

UT AV AP: Eskild Johansen har lenge vært en aktiv Ap-politiker. Nå er han ferdig i partiet, og ønsker seg ikke tilbake. 

nyheter

– Skal Ap gjenvinne tillit i befolkninga må de velge politikere som er folkets representanter i Arbeiderpartiet, ikke politikere som er Aps representanter ute blant folket, sier Johansen.

Han har meldt seg ut av Ap, ettersom partiet går til valg på å åpne for oljeboring i Lofoten.

– Ap åpner i sitt oljekompromiss for å skyte seismikk midt i området hvor faren min fisker hver eneste vinter, og hvor min slekt har drevet fiske i generasjoner. Det kan jeg ikke stå inne for. Derfor tar jeg ansvar og melder meg ut, sier Johansen, som kommer fra Moskenes i Lofoten.

LES OGSÅ: SV mener de kan skape en «ny vår» for fiskeri i nord

Etter å ha vært tro til Ap i årevis har han nå gitt opp. Han beskriver et parti som har beveget seg lengre vekk fra vanlige folk langs kysten i Nord-Norge.

– Jeg har ikke tenkt å melde meg inn i noe nytt parti, det ikke det dette handler om. Jeg legger inn årene. Jeg gir opp. Jeg er ferdig i partipolitikken. Jeg har tenkt å stemme SV i år. Torgeir Knag Fylkesnes har vist at han lytter til kystfolket, og får landet store saker som betyr noe for kysten. Det er sånne folk vi trenger på Stortinget.

21 år i Ap

Johansen har vært aktiv i AUF og Ap siden han var 14 år, og hatt en rekke verv og posisjoner. Han var politisk rådgiver i Tromsø for ordfører Arild Hausberg. Han har også vært partiets fylkessekretær i to år, en fulltidsstilling. Under kommunevalget for to år siden var Johansen Aps ordførerkandidat i Karlsøy kommune. Der er han ennå folkevalgt.

– Jeg kommer ikke til å møte i kommunestyret lenger. Jeg har flyttet til Tromsø, så jeg skal melde flytting og få fritak fra vervet. Å være folkevalgt på Karlsøy har vist meg hvor langt unna det er mellom kystfolket og Ap sentralt i spørsmål om hva som er god fiskerinæringspolitikk. I saker om oppdrett lytter Ap på de store aktørene, og ikke på kystfolket. Alle de politiske bevegelsene langs kysten de siste årene har gått partiet hus forbi, sier han.

Det er fordi Johansen er folkevalgt han ønsker å si ifra om hans beslutning om å forlate partiet.

– Folk som har stemt på meg har rett til å vite det.

Flere forlater Ap

Johansen er ikke den eneste profilerte Ap-politikeren som rømmer fra partiet. Tidligere i sommer meldte Nordlys at Ingrid Evertsen har meldt seg ut av partiet. Også hun ga begrunnelse om at partiet sviktet på fiskeri og at de har distansert seg fra arbeiderne.

Mangeårig Ap-medlem og fiskerinestor Arne Luther skrev nylig i et leserinnlegg i Nordlys at han også vil stemme SV om ikke Arbeiderpartiet endrer kurs umiddelbart i fiskeripolitikken.

LES OGSÅ: Hadia Tajik holder fast på Ap-strategien tross dårlige målinger

Eskild Johansen er ikke overrasket. Han mener at Arbeiderpartiet har ignorert partidemokratiet og lokale vedtak.

– Vi har hatt en lang prosess, og et årsmøtevedtak om at vi er mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Likevel gikk fylkesleder Cecilie Myrseth ut – uten ryggdekning – og sa hun støttet «kompromisset» til Ap sentralt – som slett ikke er noe kompromiss. Det åpner for oljeboring midt i Lofotfisket. Jeg kan ikke tro annet enn at de ikke vet hva de har gått med på.

Fiskerute: Bildet viser en AIS-sporing av Johansens fars fiskebåt 10. mars i år. Ruta går ifølge Johansen midt i Aps «kompromiss», hvor de ønsker å åpne for seismikkskyting. Skjermdump: Marine Traffic 

 

Stillhet

Johansen meldte seg formelt ut rett før sommeren.

– Hvilke reaksjoner har du fått fra dine tidligere partikamerater?

– Øredøvende stillhet. Som forventet, sier Johansen.

LES OGSÅ: Rødgrønt flertall tross ny krisemåling for Ap

Trist

1-kandidat for Arbeiderpartiet i Troms, Cecilie Myrseth, uttrykker overfor iTromsø at det er beklagelig at Eskild Johansen forlater partiet.

– Jeg synes det er trist. Eskild har vært en viktig person, og gjort en god jobb i mange år. Særlig etter 22. juli har han betydd mye for mange. Det er hans valg, men han er selvfølgelig velkommen tilbake i partiet senere, sier hun, og kommenterer også kort Johansens politiske utspill:

– Jeg er ikke enig med det Eskild sier om vår politikk, jeg har ikke gjort noe uten ha å ha ryggdekning i partiet. Et kompromiss er et kompromiss, derfor kan man ikke få vedtaket akkurat slik det står i vårt årsmøtevedtak