Studenten Isabel (24) er nødt til å bo på hytta mens hun jakter bolig

Ettersom foreldrene har solgt huset i Tromsø, må Isabel Mortensen (24) bo i familiehytta på Ringvassøy mens hun leter etter boplass.

FOR DYRT Å LEIE Studentene Isabel Mortensen (24) og Chris Ivan Kristensen (27) mener det er for dyrt å leie i Tromsø. De søker derfor råd om boligkjøp. 

nyheter

– Vi har forsøkt å komme oss inn i studentboligene, men ventetiden har vært lang og de har ikke vært veldig flinke til å svare på henvendelsene våre, sier Mortensen, som jobber med en mastergrad i digital kommunikasjon og kultur ved UiT – Norges arktiske universitet.

Sammen med kjæresten Chris Ivan Kristensen (27), har hun mandag kveld tatt turen til Driv for å få med seg iTromsøs studentkveld, hvor temaet var bolig.

– Vi kom hovedsakelig for å lære mer om boligkjøp. Jeg har vært på boligjakt ei god stund nå. Det er rett og slett for dyrt å leie, så nå har jeg vært i banken og skal på visning i morgen, forteller Mortensen.

LES OGSÅ: Nytt boligprosjekt - vil bygge 24 nye boliger

8.700 kroner i måneden

Ifølge SSBs leiemarkedsundersøkelse for 2016, opplevde man i Tromsø i fjor den sterkeste prisoppgangen i landet. Ved utgangen av året, var predikert leiepris for en toroms bolig 8.700 kroner per måned, mens prisen for en hybel ligger på rundt 6.800 kroner.

– Det er så dyrt at hele stipendet og studielånet går til å betale husleie. Jeg orker ikke å kaste så mye penger ut vinduet hver måned; da er det bedre å investere for fremtiden, sier Mortensen, og fortsetter:

– Men jeg kunne aldri klart å kjøpe uten hjelp fra familien. Det er ganske skremmende å tenke på at det har blitt sånn.

24-åringen har vært på boligjakt siden i sommer. Imens bor hun i familiens hytte på Ringvassøy.

– Det er ikke veldig langt å pendle til og fra jobb og studier, men det er heller ikke noen ideell situasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Hans Petter står midt i «boligkrisen» hvert år på denne tiden (for abonnenter)

Sollund er bekymret

Under studentkvelden ble det arrangert minidebatt mellom leder for byutviklingskomiteen i Tromsø kommune, Brage Larsen Sollund (Ap), stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) og styreleder i Norges arktiske studentsamskipnad i Tromsø, Hans Petter Kvaal.

MØTTES TIL DEBATT Kent Gudmundsen (H) og Brage Larsen Sollund møttes på Driv for å debattere boligsituasjonen i byen.  Foto: Lars Johnsen

Sollund synes dagens situasjon er bekymringsverdig.

– Det er meget alvorlig for oss som samfunn at det nå er så dyrt å leie at studenter bruker hele studielånet og stipendet på det. Lånekassen ble etablert i 1947 for å sikre like muligheter til utdanning uavhengig av økonomiske og sosiale forhold. Nå er det fare for at kun velbemidlede har råd til studiene, sier han.

LES OGSÅ: Veronica fikk 300 svar på hybelannonse på ett døgn

– Må samarbeide

Ifølge Sollund er det heller ingen enkel løsning på problemet.

– Her må stat og kommune jobbe aktivt sammen. Kommunen er nødt til å regulere til boliger slik at man får nok boligbygging, samtidig som staten må bevilge mer penger til startlån, anskaffelse av kommunale utleieboliger og studentboliger.

Komitélederen mener derfor det er lite heldig at Solberg-regjeringen siden de tok over har redusert lånerammen til Husbanken fra 25 milliarder under Stoltenberg til 18 milliarder.

– Urimelig kritikk

Gudmundsen er enig i at det må samarbeides, men synes kritikken mot regjeringen er urimelig.

– Vi har justert ned rammen fordi vi har endret på kravet for startlån. Før var det slik at personer som kunne få lån i vanlig bank også kunne få det i Husbanken. Vi ser ingen grunn til at offentlige midler skal brukes på å konkurrere mot de private bankene, derfor rettet vi lånene mot dem som ikke får lån i vanlig bank og som heller ikke har mulighet til å spare. Det betyr færre lån, og dermed lavere ramme, sier han.

Solberg-regjeringen har så langt tildelt Tromsø 630 nye studentboliger, samt 120 i Harstad. Det er også gitt tilskudd til rehabilitering av eldre boliger i Narvik.

– I fjor ble det gitt penger til bygging av 2.200 studentboliger på landsbasis, sier Gudmundsen, som er godt fornøyd med tallene.

– Ap har tallfestet at vi ønsker å bygge 3.000 nye studentboliger hvert år, kontrer Sollund.