Klipp ut, memorer eller se hva du treffer på. Tromsø er kjent for å være byen med flest skjenkesteder per innbygger. Etter en rask telling, uten å ta med hotellbarer eller restauranter og rene kafeer, kom vi på hele 26 steder.

Dette er blant de stedene studentene skal bryne seg på når de skal ut på «lysløypa» 22. august.

– Det er rundt 20 steder hvor hver gruppe skal fordøye en enhet på hvert sted, sier Stein Lysberg, som er arrangementsansvarlig for Debutuka.

Han understreker at det ikke er snakk om noe drikkepress, og at man kan bestille brus eller peanøtter, i stedet for alkohol.

LYSLØYPA: Stein Lysberg, som er arrangementsansvarlig for Debutuka. mener at årets «lysløype» ikke trenger bli en alt for fuktig affære for nye studenter.

Skal ikke være grøftefyll

Studenten, som kom til byen i 2013, forteller at man altså kan gjennomføre runden klinkende edru. Men minst en på hvert lag må altså kjøpe noe som kan fordøyes på hvert enkelt utested.

– Alle er fri til å gjøre det de ønsker selv, men det er nok en kultur for at et lag drikker mer enn en enhet pr. sted, sier Lysberg.

Han er ikke i tvil om at det ville vært nærmest umulig å gjennomføre 26 utesteder med en enhet innabords på hvert sted for en enkeltperson.

– Det er mye. Selv den beste ville slitt med det.

God måte å bli kjent med folk

Under «lysløypa» er man i grupper på 5–10 personer, som er bundet fast i hverandre. I løpet av kvelden skal man altså innom så mange utesteder som mulig uten å bryte denne lenka. Det kan by på kreative toalettbesøk, forteller Hedmarkingen Mina Taaje, som startet på UiT i fjor.

LENKET FAST: Mina Taaje var med på fjorårets lysløype. Nå er hun selv fadder.

– Man finner en løsning på det, sier Taaje, som i år er fadderansvarlig for de nye studentene.

– Lysløypa er en kjempefin måte å bli kjent med folk på. Du blir på en måte tvunget til å bli kjent med folk du vanligvis ikke ville møtt. I tillegg er det ikke å legge skjul på at du drikker en hel del i løpet av «lysløypa». Det pleier å bli ganske morsomt mot slutten, sier psykologistudenten.

– Hva er ditt aller beste tips til de som skal gi seg ut på «lysløypa»?

– Drikk mye vann.