Tromsøværinger fikk med seg den fullstendige solformørkelsen i USA

Et reisefølge fra Tromsø tok turen til Jackson i den amerikanske delstaten Wyoming for å se solen forsvinne bak månen.
nyheter

Fra klokken 19.17 norsk tid, kunne millioner av mennesker i 14 delstater få med seg den totale eklipsen som i kveld bevegde seg tvers over USA, fra nordøst til sørøst.

Blant de skuelystne, var tromsøværingene Anne-Kristin Tengesdal, Birgit Thorvaldsen, Pål Tengesdal, Karl Gisle Thorvaldsen, Steinar Thorvaldsen, Signe Nome Thorvaldsen og deres vert i Jackson, Paul Kempel, som har en søster som studerer i Tromsø.

– Sammen med hundrevis av lokale folk, samlet vi oss på en liten åskam som ligger på rundt 2.000 meters høyde for å se på formørkelsen. Noen var også inne i nasjonalparken Grand Teton, ved innsjøen Jackson Lake, forteller Pål Tengesdal på telefon fra USA.

Jackson ligger omtrent 1.860 meter over havet.

Turfølget er alle medlemmer av Tromsø Astronomiforeningen.

- Det er ingen tilfeldighet at vi var på andre siden av Atlanteren da det ble mørkt. Vi har planlagt turen i mange år, da vi visste at formørkelsen kun ville være synlig i USA. Vi var imidlertid heldige med været, da det var litt dårligere sørøst for oss, forteller Tengesdal.

Han opplyser at man kan oppleve solformørkelser et eller annet sted på kloden omtrent annethvert år.

– Vi dro alle sammen til Kina i 2009 for å se en formørkelse der, og i 2012 var vi i Australia, forteller han.

I 2015 var en total solformørkelse synlig fra Svalbard. Det er imidlertid 44 år til neste gang man kan oppleve det i hjemlige trakter.