Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er initiativtaker til kampanjen "Bry deg – uteliv" – et informasjons- og kursopplegg som retter seg mot ansatte i utebransjen.

Tanken er at det skal etableres et bedre samarbeid mellom de ansvarlige myndighetene og bransjen for å motvirke bruk av ulovlige stoffer på utestedene.

300 ansatte er kurset

– Vi har tre hovedhensikter med "Bry deg – uteliv" – vi ønsker å redusere bruk og omsetning av stoff, vi ønsker å minke utelivsrelatert vold – og vi ønsker bedre kommunikasjon mellom politi, kommune og bransje, forteller prosjektleder Kenneth Helberg i NNPF og til daglig politimann i Tromsø.

PRIORITERT: Anita Hermandsen forteller at arbeidet mot narkotika er høyt prioritert i politiet. Her sammen med Kenneth Helberg fra Norsk Narkotikapolitiforening.

I vår og sommer er i alt 300 ansatte i utebransjen kurset i hvordan man kjenner igjen rusbruk, hva man skal gjøre dersom man oppdager bruk av narkotika – og hvordan man skal gå til veie for å varsle myndigheter eller politi.

Kommunen finansierer

Kurset har vært frivillig for bransjen, men pågangen har vært enorm, forteller Nina Helen Brændeland i Tromsø kommune.

Det er kommunen som har finansiert kursene til de utelivsansatte.

– Bransjen har engasjert seg veldig i dette prosjektet. De ser på det som en måte å øke kunnskapen om problemet, og til å gi økt trygghet til sine ansatte, sier hun.

39 utesteder i byen har skrevet på en kontrakt der man forplikter seg til å jobbe aktivt for å fjerne narkotika fra utestedene.

Sikkerhet og kunnskap

Arthur Mack på Prelaten er en av dem som har skrevet under.

– For oss handler det om at vi får kurset våre ansatte i hva man skal se etter og hvordan man skal håndtere personer som er ruset på narkotika. Det gjelder for alle typer ansatte, sier han.

KURSING: Arthur Mack, Carita Fønnebø og Kevin Jacobsen har selv vært på kurs sammen med sine ansatte i hvordan man oppdager og bekjemper narkotikabruk på utestedene.

Carita Fønnebø på Solid sier at en svært positiv effekt av samarbeidet er at bransjen får et kontaktpunkt med politi og kommune som man kan henvende seg til.

– Det er narkotika på utestedene i Tromsø – vi ser det, og vi ser effektene av det. Nå kan vi få hjelp, sier hun.

Valgte samarbeid med politiet

Kevin Jacobsen på Gründer sier at kursene som er gitt ham og hans ansatte har vært svært matnyttige.

– De er absolutt med på å øke kunnskapsnivået i bransjen. De er veldig informative og lærerike, sier han.

Det er som sagt kommunen som finansierer "Bry deg – uteliv", og penger har man fått fra Kompetansesenter Rus i Nord-Norge.

– Vi har fått 350.000 kroner som vi har brukt på dette, forteller Marianne Uvsløkk, enhetsleder for Servicetorget i kommunen.

– Vi fikk midlene, men manglet selv et opplegg for å jobbe mot narkotika på utestedene. Derfor valgte vi å inngå samarbeid med politiet rundt dette – og erfaringene er så langt veldig positive, sier hun.

Etablerer rutiner

Anita Hermandsen, fungerende stasjonssjef ved politiet i Tromsø, sier at hun har store forhåpninger til at samarbeidet mellom kommunen, bransjen og politiet skal bære frukt.

Det er i ferd med å etablere seg rutiner for formelle møter og samarbeidsforum mellom partene.

– Vi skal ha faste møter mellom politiet og utebransjen i forkant av helger og større arrangementer for å bli bedre til å spille på lag, sier hun.

Ifølge Hermandsen er samarbeidet med utelivsbransjen høyt prioritert i politiet.

– Det er absolutt noe vi har full backing på. Arbeidet har støtte helt til topps i politiet, sier hun.