Dette er temaet for årets Smakfestival

Når den femte Smakfestivalen har gått av stabelen om tre uker skal tromsøværingene ha blitt flinkere til ikke å kaste mat.

SMAKFULLT: Madelen Rolland, Gunnar Jensen, Petter Markussen, Tommy Olsen, Linda Tofteng Eliassen, Erik Jæger og Natalie Robertsen – blant mange andre – står bak årets program på Smakfestivalen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Hovedtema for årets Smakfestival, som arrangeres i perioden 19. til 23. september, er nemlig matvett i alle former, forteller Tommy Olsen, kjøkkensjef på The Edge, som er temaansvarlig i festivalen.

– FN definerer kasting av mat som et av de største miljøproblemene vi har, samtidig som det er et økonomisk spørsmål. Statistisk sett så kaster vi en fjerdedel av maten vi kjøper, forteller han.

LES OGSÅ: Vil satse på matfest i Alta (for abonnenter)

By-middag laget av restmat

Torsdag 21. september inviterer derfor Smakfestivalen til felles middag på Stortorget der middagen skal tilberedes av mat som ellers ville ha havnet i søpla.

– Det er absolutt ikke snakk om avfall. Det er fullgode råvarer som kan brukes, sier Olsen.

Fremtidens mat

Olsen skal sammen med elever på kokkelinja på Ishavsbyen videregående skole (gamle Breivika) også servere lunsj, holde foredrag og gi kurs i hvordan man bruker mat som kanskje er gått ut på dato, men som fortsatt er brukende.

Blant annet skal det kåres en "Nord-Norges beste matvettkokk" blant elever på videregående skoler i Troms, Finnmark og Nordland.

Innovasjon står også på programmet for Smakfestivalen. Eksempelvis skal fremtidens mattrender legges under lupen.

Lokale kokker skal lage fremtidsrettede retter og konkurrere om hvilken type mat vi trolig vil spise i 2068.

LES OGSÅ: Kokfornøyd med festivalen

Det nordnorske måltid

Innovasjon er også tema for det kulinariske hovedarrangementet på festivalen, nemlig "Det nordnorske måltid".

Kokker fra restaurant Smak, Mathallen og deres hjelpere skal lage nordnorsk mat av lokale råvarer.

– Da vil også landslagskokk Halvar Ellingsen være en del av teamet. Han er kanskje den mest innovative kokken vi har, sier Gunnar Jensen, kjøkkensjef på Mathallen.

Oppdelt

Årets Smakfestival vil ha et litt annerledes opplegg enn tidligere når det kommer til arrangementene.

De fleste publikumsrettede happeningene vil foregå i sentrum, mens aktivitetene som retter seg mot kokke- og servitørelever vil foregå i Breivika.

– Skolen vil være tyngdepunkt for aktiviteter for elevene med konkurranser, kurs og gjester, sier Natalie Robertsen, prosjektleder for festivalen.

Se bildeserie fra fjorårets Smakfestival

Nesten fulltegnet i sentrum

I sentrum vil som sagt de fleste aktivitetene foregå, og der vil også utstillings- og salgsbodene til alle utstillere være plassert.

Fra WiTo-hjørnet til Storgatbakken vil i overkant av 50 mat- og drikkeprodusenter, selgere og organisasjoner stille ut det de har å bringe til torgs.

FEMTE ÅRET: Smakfestivalen har vært arrangert i Tromsø sentrum helt siden 2013. Årets festival som går av stabelen mellom 19. og 23. september blir den femte i rekken.  Foto: Ronald Johansen

– Det er fortsatt åpning for et par boder, men det er nesten fulltegnet per i dag, sier Robertsen.

Festivalen vil åpnes av to unge kokker som har vært med på arrangementet helt fra starten for fem år siden.

Rekruttering

Madelen Rolland og Jon Erlend Matre var førsteklassinger på Matfag på VGS da den første festivalen ble arrangert.

– Vi hadde flaks å få være med som håndtlangene på kjøkkenet, og fikk lærlingplass på Mathallen etterpå, forteller hun.

Matfestivalen har med andre ord hatt stor profesjonell betydning for henne.

– Vi fikk vist oss fram for andre kokker, vi fikk se hvordan kokkeyrket fungerte i praksis og vi fikk en helt annen opplevelse av faget enn det vi fikk på skolen, sier hun.