Arbeiderpartiet har de siste årene hatt svært høy oppslutning i valgkretsene Hamna og Stakkevollan. Sist stortingsvalg hadde Ap 36,1 prosent valgoppslutning i Hamna valgkrets, og de tre siste stortingsvalgene har de ligget stabilt mellom 36 og 39 prosent i valgkretsen.

Dugnad

En av velgerne som bor i Hamna og stemmer Ap er Ørjan Sandberg. Han har bodd i Hamna siden 1986. Han er en ildsjel i dugnadsarbeid i bydelen, og sitter både i Hamna bydelsråd og er daglig leder i Hamna Idrettsklubb.

– Her er det dugnad sterkt, og mange engasjerer seg for lokalmiljøet. Jeg synes det er bra. Det er vanskelig å dra noen konklusjoner om hvorfor partiet gjør det bra her, men det bor masse barnefamilier her, som er opptatt av skole og oppvekst. Da blir sikkert mange fenget av Ap.

Gjennomsnittspris på en bolig i Hamna er 3,78 millioner kroner, rundt 65.000 kroner høyere enn gjennomsnittet i hele kommunen. Innbyggerne i Hamna har i snitt en årsinntekt på 357.000 kroner, 59.000 mer enn en gjennomsnittet i Tromsø.

Handler om «flokken»

Sandberg var på iTromsøs valgdebatt på Verdensteateret 17. august.

– Hvordan synes du om Aps toppkandidat klarte seg?

–For å si det sånn: hun kom seg akkurat gjennom det. Men det var nok Kent Gudmundsen fra Høyre som gjorde den beste figuren.

Du spurte meg på telefonen før du kom om jeg var en svoren Ap-velger. Det er jeg nok ikke. Jeg tviler meg fram til Ap hvert valg. Det handler om «flokken», som Per Fugelli pleier å si. Det handler om fellesskap. Men jeg er absolutt ikke enig med Ap i alle saker.

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Særlig bompenger i Tromsø gjør han opprørt.

– Tenk at når nesten alle partiene skal bli enig om noe, så er det noe så usosialt som bompenger. Det blir nok færre biler på veien, men det er de som har lav inntekt må la bilen stå.

Utenforskap

Årene før Sandberg ble pensjonert var han uføretrygdet. Han har fått merke hvordan det var å stå utenfor arbeidslivet.

–Jeg mistet gleden og følelsen av helg og ferie. Det sosiale aspektet med en jobb forsvant også. Det var da jeg bestemte meg for å begynne å engasjere meg som frivillig.

Sandberg forteller at det er en sak som engasjerer i Hamna, nemlig å få på plass en bibliotekfilial.

– Vi har butikk, skole idrettshall og barnehage her, men vi mangler en møtearena. Derfor drømmer jeg om å få på plass en bibliotekfilial i Hamna.

Tenk at når nesten alle partiene skal bli enig om noe, så er det noe så usosialt som bompenger.