Lørdag morgen var Marit Sørensen og hunden Silva på tur ved den populære Ti på topp-destinasjonen like nord for Tønsvika. Hunden, som er godkjent ettersøkshund på skadet vilt, markerte på tur opp til toppen, men Sørensen klarte ikke å finne noe. På tur ned igjen, markerte hunden enda sterkere, og Sørensen fikk da øye på den døde sauen. Dyrets bjelle var merket med eier Kristin Halvorsens navn og telefonnummer.

– Hun kom opp med en gang. Det var ganske sterkt å se hvor hardt det gikk inn på henne, sier Sørensen.

SAUEBONDE: Kristin Halvorsen har så langt i år mistet to sauer etter hundeangrep.

– Det var ufattelig vondt å se og forstå hvor mye Erna hadde lidd før hun døde. For to dager siden satt jeg og klødde henne under haka på fjellet, forteller sauebonden selv.

Flere hundeangrep

Det er ikke første gang Halvorsen og familien har mistet en av villsauene i år. Ved årsskiftet hadde hun 52 sauer. Nå er det 50. Begge dyrene ble tatt av hund, det er hun sikker på.

– Det er ingen tvil om at det må være hund som står bak ut fra skadene som er påført. Vi har jo ikke bjørn eller andre rovdyr her som kan ta sau. Og dersom det var ville dyr som jaktet, hadde skadene også vært av en annen karakter. Forrige gang døde et lam, mens søsterlammet hadde bittskader i halsen, mens ulla bak på rumpa hadde blitt revet i, forteller hun.

Halvorsen er imidlertid klar på at det ikke er hundens feil dersom den angriper sau.

– Det er eierne som ikke har kontroll. Hundene har et naturlig instinkt for jakt, og når sauene begynner å løpe, er det en naturlig reaksjon å jage.

– Bruk bånd!

Ifølge Halvorsen er det mye sau i området, og slipper man hunden sin løs er det svært stor sannsynlighet for at den går opp sau.

– Landskapet virker oversiktlig og åpent, men sauene er nesten umulig å se i det lett kuperte terrenget. Så selv om båndtvangen er over, kan man ikke slippe hunden løs uten at den er trent til å holde seg unna sau. Selv små hunder kan ta livet av sau, da sauene ikke springer langt før de ”sprenges” og detter død om, sier hun.

- IKKE SLIPP HUNDEN LØS: Søstrene Amalie (11, fra venstre), Hanneli (10) og Othelie Halvorsen (6) ber folk ta hensyn til sauene og ikke slippe hundene sine løs.

Halvorsens døtre, Othelie (6), Hanneli (10) og Amalie (11) hadde alle et nært forhold til Erna.

– Jeg synes det er dumt at eierne til hunder lar dem springe løs, for de vet jo ikke om de er snille med sauene eller kommer til å springe etter dem, sier Hanneli.

– Erna var så tøff og snill og passet veldig godt på lammene sine. Det er veldig trist at hun måtte få så vondt og være så redd når hun døde, legger Amalie til.

– Det som har skjedd er veldig dumt, og jeg er lei med for at Erna er død. Hun var yndlingssauen min. Jeg skal si til alle at dem må ha hunden sin i bånd! forteller den yngste.

Populært turområde

Halvorsens saueflokk oppholder seg – på godt og vondt – rundt Åsfjelltoppen, som siden den ble innlemmet i Ti på topps liste over destinasjoner i og rundt Tromsø, har blitt et populært turmål. Det var også her det forrige dyret ble drept.

– Jeg kan ikke slå fast at det er hundeeiere som går Ti på topp som går med hundene løs; det kan like godt være lokale folk eller naboer. Likevel har det blitt mer trafikk i området

KOSEN: Erna gjorde alt for å bli klødd og koset med. Her lurer hun til seg en klem fra Gjermund Halvorsen og Othelie Halvorsen (6). På bildet vises tydelig kontaktinformasjon til eier.

Da Erna ble drept, var hun fem år og hadde to lam.

– Jeg har vært oppe og funnet lammene hennes og resten av flokken. Lammene lette etter moren og var stresset og nervøse, men nå går det bra med dem. Jeg har tatt med hele flokken ned og håper de nå vil holde seg unna fjellet, men det er yndlingsplassen deres, så mest sannsynlig vandrer de nok tilbake. De er sosiale dyr som gjerne ønsker å hilse på folk som vandrer i fjellet.

Sa fra på sosiale medier

Etter angrepene har fremdeles ikke hundeeierne gitt seg til kjenne.

– Dyrene er godt merket. Jeg vet at det ikke er lett å ta den telefonen, men jeg skulle ønske de kunne være så rak i ryggen at de sier ifra når slikt skjer. Nå sist var det tross alt rett ved turstien. Sauene bruker ikke å oppholde seg der, men Erna var sjefen i flokken. Hun har nok gått i front og ledet hunden vekk, sier Halvorsen.

SJEF: I likhet med sin navnesøster i regjeringen, var Erna sjefen i flokken.

Marit Sørensen har i etterkant av kadaverfunnet publisert et innlegg på Ti på topps Facebook-side, hvor hun oppfordrer alle turgåere til å ha hunden i bånd. Det setter sauebonden pris på.

– Det trenger selvsagt ikke være noen i gruppen som har skyld i angrepet, men siden toppen har mange gjester, kan deling hjelpe til med å informere om at det går sau i området helt fram til fram til begynnelsen av oktober, sier hun.