Er et skadeskutt Ap så mye å juble for?

Arbeiderpartiet synker på meningsmålingene for hver dag som går. Bra, tenker mange. Vel, er det nå det, hvis de nå likevel kommer i regjering?
nyheter

Selv om Jonas ser ut til totalt å ha mistet appellen, blir han etter alle solemerker fortsatt statsminister. Dette på grunn av den til dels enorme fremgangen til Sp, i tillegg til at SV og MDG har hatt god vind i seilene den siste tiden.

Men hundremilliarderkronersspørsmålet blir: Er vi nå klar for den fimbulvinteren det kan medføre?

MDG har ikke flagget hvilken side de vil støtte etter valget, men med Frp som det andre alternativet, gir svaret seg selv. MDG har, i motsetning til Venstre, sagt i klartekst at de aldri vil støtte en regjering med Frp i. Og du kan banne på at de ikke kommer til å være fornøyd med bare å være støtteparti for Ap. De vil garantert ha medbestemmelsesrett.

Om de blir med i regjering eller ikke, vil de til fulle utnytte sin vippeposisjon til å få presset igjennom noen kjepphester. MDG har allerede flagget at de vil stoppe all oljeboring. Vi snakker ikke bare i Lofoten, Vesterålen og Senja, men også i Barentshavet og Nordsjøen.

Norge har jo nesten ikke utgifter til velferdsstaten og sosiale goder, så hva i all verden skal vi med oljeinntektene?

Om noen likevel skulle føle behov for å flykte, vil ikke fly ut av landet være et alternativ lenger, ettersom avgiftene de ønsker å innføre vil drive flyprisene tilbake til nivået på 80-tallet. Pluss inflasjon. Men bilferie hvert år til Nord-Sverige blir da hyggelig, det? Kanskje ikke.

For øvrig vil jeg ønske lykke til i forhandlingene MDG skal ha med LO. Det gylne kompromisset man prøver å få til mellom fagrørslas oljestandpunkt og MDGs ståsted, vil få Midtøsten-forhandlingene til å fremstå som rene konfirmasjonsleiren.

Enda godt Ap har SV som støttespiller, tenker kanskje du. Vel, glem nå ikke det som skjedde på siste landsmøte. Torgeir Knag Fylkesnes har vært flink til å få folk til å tro at SV bare handler om fiskeri, men i februar vedtok de å kjempe for at Norge skulle melde seg ut av NATO.

Det er klart at med total stabilitet i verden og et Russland som på alle måter er til å stole på, er jo dette en opplagt løsning. Bare se hvor godt Ukraina har klart seg. Og med Trump ved roret er det heller ingen fare for at noen storkonflikt vil blusse opp. Nei da, godt tenkt, SV.

SV fremmet også på samme landsmøte et forslag om avkriminalisering av hasj. Kanskje ligger forklaringen på den litt snodige logikken her.

Forut for landsmøtet hadde SV separate manne- og kvinnemøter, slik at kvinner skulle få synspunktene sine fram uten avbrytelser. Selv mannlige journalister ble avvist ved formøtet for motsatt kjønn.

Sist de var i regjering hadde SV undervisningsministeren, det store spørsmålet er om de vil følge dette prinsippet også i sin fremtidige skolepolitikk, og innføre jente- og gutteklasser? De har jo alltid vært fremtidsrettet, disse SV-erne.

Jammen, Sp er da et trygt parti å alliere seg med? Jo da, hvis man ikke er redd for hva en utmelding av EØS vil si for norsk økonomi. Storbritannia sitter i disse dager og river seg i håret over hva de stelte i stand med Brexit. For Norges del vil beslutningen vær enda mer radikal.

Allerede sitter vi på gullkortet, hvor vi nyter godt av handelssamarbeidet, samtidig med at vi bestemmer fullstendig selv. Det er da en selvfølgelige at vi slenger handelssamarbeidet over ripa da. Hva er vel 500 milliarder i den store sammenhengen?

Kommunereformen har ikke resultert i stort, men alle Senja-kommunene slår seg i alle fall sammen. Men ikke hvis Sp får det som de vil.

Om det er aldri så store økonomiske og praktiske gevinster ved å bli et Stor-Senja, har Sandra Borch (Sp) sagt at hun vil kjempe for å reversere denne.

Det samme gjelder fylkessammenslåinga mellom Troms og Finnmark. Det er jo innlysende for alle at vi trenger flere kontorer til å ivareta de samme oppgavene. Det var jo derfor folk bosatte seg i grisgrendte strøk.

Og når Sp har fått utryddet alle rovdyrene, er det jo mulig å drive med sauedrift der. Eneste problemet er vel at hunder også tar livet av sau. Kanskje de som ny kampsak kan ivre for utrydding av menneskets beste venn?

Jonas Gahr Støre forsøkte å dra partiet inn mot sentrum, men resultatet ble i stedet at velgerne flyktet til småpartiene på venstresiden. Dette igjen gjør at politikken en ny regjering vil føre blir langt mer radikal.

Jonas’ tilbakegang ser ut til å skape munterhet blant partiene på høyresiden. Det er det ingen som helst grunn til. Et skikkelig svakt Ap er faktisk elendige nyheter for alle som ønsker å dra landet i en høyreretning.