Er redde for opptøyer i Tromsø

Flere homofile har uttrykt bekymring i forkant av årets Arctic Pride i Tromsø.

BEKYMRET: Stein Sebastian Fredriksen får en del bekymringsmeldinger i forkant av Tromsø Arctic Pride.Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

I løpet av de siste to ukene har det vært mye bråk sørpå fra nynazister, som blant annet har brukt slagordet «knus homo-lobbyen» i sine demonstrasjonstog.

Mindre arrestasjoner har blitt gjort, men frykten foran helgens parade «Skeive Sørlandsdager» var så absolutt til stedet, ifølge Stein Sebastian Fredriksen, som er leder for Tromsø Arctic Pride og Foreningen Fri Troms.

– Selvsagt. Den gruppen er kjent for å ha drept demonstranter i Sverige, sier Fredriksen, som forklarer at Den nordiske motstandsbevegelsen er et selverklært nynazistparti.

Slagsmål

Paraden i Tromsø er ikke før 11. november, men festivalsjefen ønsker at han kan si med sikkerhet at det er trygt å gå i toget, til de som ønsker å delta.

– Det har ikke vært mange situasjoner her i Tromsø tidligere, men det kan komme. De har varslet at de vil slå til på andre pride-festivaler i Norge. De startet slagsmål under Arendals-uka, og det er ingen garantier for at de ikke finner på å dukke opp her, sier Pride-sjefen.

Sist helg ble «Skeive Sørlandsdager» arrangert i Kristiansand, uten at noen demonstranter møtte opp. Derimot er medlemmene i Tromsø fortsatt bekymret for om det er trygt å bevege seg i Storgata under det fargerike flagget 11. november.

– Hvis de mener alvor og ønsker å knekke homoene, så er det absolutt grunn til å ta dette på alvor. Jeg har fått en del spørsmål innad i miljøet om det er trygt å delta i vår pride. Noen er redde og ønsker en garanti for at de kan gå trygt i egen by.

Dagsaktuell kunst

Allerede i mai lanserte Arctic Pride en kunstkonkurranse, hvor temaet er «fryktløs kjærlighet». Et tema som plutselig har blitt brennhett for festivalen og miljøet.

– Jeg vet ikke om jeg skal si «heldigvis», men bidragene kan leveres inn som tekst, bilde, maleri eller hva du måtte ønske. Så lenge du uttrykker deg kunstnerisk om det å kunne oppleve kjærlighet uten frykt.

– Dette er en god mulighet for å vise at vi ikke er redde. Den terroren nazistene driver med er for å skape frykt hos oss. Med ærlige og flotte bidrag skal vi stille ut dette på Tvibit og fortelle historiene bak, sier Fredriksen.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter