I forrige stortingsvalg fikk SV og Rødt til sammen 20,2 prosent av stemmene som ble gitt i Sentrum.

SV var klart størst av de to – med hele 15,9 prosent av stemmene, mens Rødt fikk 4,3 prosents oppslutning.

Skal man skule litt til kommunevalget for to år siden er tallenes tale enda mer overbevisende. Da fikk SV 10,2 prosents velgeroppslutning – mens Rødt ble nest største parti etter Arbeiderpartiet med hele 19,3 prosent.

Det er verdt å merke seg at velgerkretsen Sentrum fra årets valg er blitt langt større enn tidligere valg. Som det fremgår av kartgrafikken inkluderer valgkretsen nå områder som for eksempel Elverhøy, Myreng og Workinnmarka. Men at de to partiene lengst til venstre i det politiske landskapet scorer høyt i bykjernen og Sørbyen, er ikke rart, mener en av SVs velgere.

Unge, utdannede, urbane

– Det er relativt unge, høyt utdannede og nylig etablerte folk som bor her, så de velger ut fra det som er viktigst for dem.

Lærerskolestudent Halvard Koi Alexandersen stemmer SV – av flere grunner.

– Partiet har fokus på skole, oppvekst og miljø – noe som folk som bor her er opptatt av, sier han til iTromsø.

Rettferdig fordeling av goder

Rødt-velger Helge Hole vet ikke helt hvorfor Sentrum og Sørbyen er blitt slike «røde bastioner».

– Jeg vet i grunnen ikke. Det er nok en god forklaring Halvard gir – takk forresten at du kaller meg ung, sier Hole med en latter.

Begge to har kampen mot urettferdig fordeling i samfunnet som viktigste årsak til sine partivalg.

– Rødt har alltid kjempet for at lavtlønnede og de svakeste i samfunnet skal få mer å rutte med. Derfor støtter jeg partiet, sier Hole.

Heldagsskole

SV har en uttalt fokus på å bekjempe sosiale ulikheter i samfunnet, sier Alexandersen. Det bidrar til at han har landet på å gi partiet sin stemme.

– Blant annet ønsker partiet å satse på den såkalte heldagsskolen – der barna får mat, der de får leksehjelp og der forskjellene hjemmefra blir mer utjevnet, sier han.

Miljøkamp viktig

Miljøaspektet er også viktig for 25-åringen.

– SV sier klart og tydelig nei til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, noe som er svært viktig for meg, sier han.

Helge Hole er også opptatt av miljøspørsmål, og det er noe som spiller stor rolle for hans partivalg.

Kritisk til oppdrettsnæring

– Jeg er opptatt av å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot olje- og gassvirksomhet, og jeg er opptatt av at det skal stilles sterkere krav til oppdrettsnæringen, sier han.

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Aleksandersen er fødd og oppvokst i Kirkenes, så levekårene for kystbefolkningen i Nord-Norge ligger ham varmt om hjertet.

Overbevist av Torgeir

– Jeg var tidligere Ap-velger, men etter at Torgeir (Knag Fylkesnes red.anm.) så tydelig tok stilling for kysten og kystbefolkningen, begynte jeg å stemme SV, sier han.

– Hvem mener dere bør bli statsminister i Norge etter valget?

– Jeg hadde jo helst hatt Audun Lysbakken, men om ikke han blir, så vil jeg ha Jonas Gahr Støre, sier Alexandersen.

– Jeg vil ha Bjørnar Moxnes, sier Hole.

– Men om du skal være realistisk?

– Da sier jeg Bjørnar Moxnes...

Jeg var tidligere Ap-velger.