Venstre hadde i stortingsvalget 2013 8,1 prosent oppslutning i Bjerkaker valgkrets, mens Miljøpartiet De Grønne (MDG) hadde 4,3 prosent. SV gjorde det også sterkt med 16,1 prosent. Til sammen hadde Venstre, MDG og SV hele 28,5 prosent valgoppslutning på Sør-Tromsøya forrige stortingsvalg.

Bjerkaker valgkrets omfavner nærmest hele Sør-Tromsøya, fra Strandkanten og rundt øya, og et stykke forbi Holt. Valgkretsen har 8.407 innbyggere, og det har vært store svingninger mellom partiene i kretsene ved de siste valgene.

Lærere

Tor-Einar Fredriksen bor på Bjerkaker, og har bodd på sørøya de siste 12 årene. Han er også lærer på Bjerkaker barneskole. Han stemmer MDG.

– Det handler om at de har en god miljøpolitikk, og en helhetlig politikk for Norge med miljø som gjennomgangstema i alle saker.

Jonas Karlsen bor nærmere sentrum på Sør-Tromsøya, og stemmer Venstre. Han er utdannet lektor, og tar nå et påbyggingsår ved UiT.

– Som student og lærer passer Venstre meg bra. Venstre ønsker å gjøre det lettere å kombinere læreryrket og forskning. I tillegg vil de gjøre det lettere å ta praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Derfor stemmer jeg på dem.

Mye aktivitet

Snittinntekten i Bjerkaker valgdistrikt er på 350.000 kroner. En gjennomsnittlig bolig koster 4.363.000 kroner. Det er 640.000 kroner mer enn hva en gjennomsnittsbolig koster i Tromsø.

De to velgerne er ikke sikker på hvorfor partiene deres gjør det sterkt på Sør-Tromsøya, men har en idé om hvorfor de gjør det sterkt blant lærere.

– Historisk sett har høyere utdanna mennesker hatt en tendens til å søke seg mot venstresiden av politikk, sier Karlsen.

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Likevel er det noen ting som gjør at Bjerkaker valgkrets skiller seg ut. Begge forteller om mye byggeaktivitet.

– Det er mye bygging og nye boliger. Det merker vi på skolen, med sprengt kapasitet, sier Fredriksen.

Flere tiltak

De er også enig om utfordringer som følger med et område i vekst.

– Nå er det viktig at det følger med infrastruktur for gående, syklende og kollektivtrafikk, slik at Tromsø ikke trenger å utvide bilparken når det blir flere folk her. Derfor synes jeg det er positivt at det kommer flere tiltak for dem som velger grønt, samtidig som bompenger innføres i kommunen, sier Karlsen.

Selv om begge partiene har relativt lav oppslutning i norsk politikk, svekker ikke det motivasjonen til velgerne.

– Vi ser på skolevalg at MDG, og Venstre for den saks skyld, står sterkere blant ungdommen på skolevalg. Så det er jo håp for fremtiden, sier Fredriksen.

Historisk sett har høyere utdanna mennesker hatt en tendens til å søke seg mot venstresiden av politikk.