Krigshelt Gudmund (90) får ikke velge hjemmetjenester selv

Etter at kommunen har vedtatt å avvikle fritt brukervalg, må Gudmund Arvid Hansen gå tilbake til kommunal omsorg mot sitt ønske.
nyheter

Statsminister Erna Solberg (H) var tirsdag i Tromsø for å delta i statsministerduell med Jonas Gahr Støre (Ap).

Før debattforberedelsene tok hun med seg partikollegene Erlend Svardal Bøe, Kent Gudmundsen og gammelordfører Jens Johan Hjort på hjemmebesøk til Gudmund Arvid Hansen (90) som benytter seg av fritt brukervalg.

– Jeg mista evnen til å være høflig da jeg fikk slag, siden jeg ikke kan reise meg når jeg får besøk, sier Hansen når Erna kommer inn i stua hvor det er dekket med kaffe og kringler.

WIENER: Statsministeren hadde med seg wienerbrød da hun kom på besøk til Gudmund Arvid Hansen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

– Rømte nærmest derfra

90-åringen bor hjemme i huset han bygde i 1954 på sørøya. For 17 år siden fikk han hjerneslag, og havnet i rullestol.

– Jeg hadde ei driftig kone som ordnet med ombygning mens jeg lå på UNN, sier han.

For nesten ett år siden valgte Hansen å bytte fra kommunale hjemmetjenester til det private selskapet Prima Omsorg.

– Jeg skal ikke snakke vondt om kommunen hvor jeg var før, men jeg rømte nærmest derfra. Jeg har nesten ikke ord for å beskrive den omsorgen jeg får hos sykepleierne hos Prima Omsorg, forklarer han.

Stine Harila (32) er eier av Prima Omsorg, avdeling Tromsø, som er et franchisekonsept. Til sammen har selskapet fem faste ansatte innen hjemmesykepleien, og fem tilkallingsvikarer.

– Vi setter pris på de gode ordene fra Gudmund. Vi er færre ansatte som er hjemme oss ham, så han kjenner oss alle. Vi synes det er utrolig trist at vi ikke skal få lov å tilby tjenester lenger, sier Harila.

HISTORIER: Gudmund Arvid Hansen (90) er kjapp i replikken, og vekket latter ofte av besøket sitt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Vil ha valgfrihet

Kommunestyret har vedtatt å avvikle fritt brukervalg fra 1. september 2019.

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke folk skal få muligheten til å velge selv. Å mene at kommunen alltid vet best, er å nedvurdere de eldre og deres rettigheter. Vi mener at kommunen skal levere med kvalitet på tjenestene, så skal folk få velge selv. Og den valgfriheten er viktig, sier Solberg.

Heller ikke Hansen er begeistret for å gå tilbake til pleie fra kommunen.

– Det går kaldt nedover ryggen min når jeg tenker på det, sier 90-åringen.

Diskusjon: Erna Solberg og Gudmund Arvid Hansen fikk diskutert både fritt brukervalg og krigshistorie.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Hjort tilbake

Hansen har fått kongens minnemedalje for sin innsats som radioreparatør under krigen. Da var han 14 år.

– Det er ingen dårlig prestasjon for en fjortenåring, sier Jens Johan Hjort.

Det var også Hjort som overleverte medaljen til Hansen mens han var ordfører i forrige periode.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø