Beste måling for Sp i Troms på 24 år

Senterpartiet og Sandra bykser fram på meningsmålingene

Mens Arbeiderpartiet lekker som en sil, fosser Senterpartiet fram på målingene. – Det er veldig gledelig, sier Senterpartiets førstekandidat i Troms, Sandra Borch (29).
nyheter

I en fersk undersøkelse gjort av InFact for VG, som iTromsø har fått tilgang til, fosser Senterpartiet (Sp) fram på meningsmålingene i Troms.

14,7 prosentpoeng av stemmene i fylket går ifølge målingene til Senterpartiet, noe som er hele 8,3 prosentpoeng høyere enn ved stortingsvalget for fire år siden.

Med unntak av EU-kampen i 1993 har aldri Senterpartiet hatt så høy oppslutning i Troms noen gang.

Og det betyr at 29 år gamle Sandra Borch fra Lavangen så å si er sikret en plass på Stortinget.

Tar ingenting for gitt

– Det er veldig gledelig, sier hun da iTromsø møter henne utenfor Kongsbakken videregående skole mandag.

Det er formiddag og pent vær, men Sandra har ikke tid til å nyte solen i Tromsø. Om noen minutter skal hun delta i en skoledebatt. Det er hennes andre denne dagen.

– Jeg begynner å kjenne det nå, at det er valgkamp og mye som skjer. Det er fullt kjør, dag og natt, så det er ikke noe roligere selv om det nå ser veldig lovende ut, sier hun med et smil om munnen.

LES OGSÅ: Sp kan gjøre brakvalg i nord

For kort tid siden fikk hun vite tallene i den ferske målingen. Og tallene peker en vei: Sandra vil etter all sannsynlighet få en plass på Stortinget til høsten.

– Jeg vet det ser sånn ut, men jeg har ennå ikke turt å kjøpe meg billett ned til Oslo til første samling 14. september. Og det gjør jeg ikke før jeg vet resultatet, og jeg tar ingenting for gitt.

KJEMPER FOR NORD: 29-åringen sier at hun vil kjempe for at arbeidsplasser blir lagt til Tromsø og Nord-Norge, og at veiene må bygges ut. 

Nest dårligst for Ap siden krigen

På andre siden av skalaen går Arbeiderpartiet kraftig tilbake. Med unntak av partiets katastrofevalg i 2001, er dette den dårligste oppslutningen Ap har hatt i Troms siden krigen.

I målingen havner partiet på 26, 8 prosentpoeng, som er 4,3 prosentpoeng lavere enn oppslutningen de hadde i stortingsvalget i 2013.

Meningsmålingen viser også Ap er det partiet i Troms som er nærmest å miste et mandat, og ifølge InFact er 2.281 stemmer det som skal til for at førstekandidat Cecile Myrseth (Ap) reiser alene til hovedstaden til høsten.

Men også regjeringspartiene, inkludert deres to samarbeidspartier, går kraftig tilbake.

I stortingsvalget 2013 hadde Høyre 22,3 prosentpoeng, men i målingen faller partiet til 15,8. Frp faller nesten like mange prosentpoeng, fra 19,6 til 14.

Venstre og KrF, som begge var rett over sperregrensen i Troms for fire år siden, ligger på henholdsvis 2,9 og 3,2 prosentpoeng.

LES KOMMENTAREN: Er et skadeskutt Ap så mye å juble for?

Sp også store i byen

– Vi har sett at vi har ligget høyt og jevnt det siste halve året, og det vitner jo om at folk er opptatt av de sakene som Senterpartiet løfter fram. Det går selvfølgelig på sentraliseringen, men også alle reformene som er tvunget nedover hodene på folk. Folk i nord er veldig opptatt av at man ikke skal styres av folk som sitter i Oslo, men at man skal ta avgjørelsene selv. Også har selvfølgelig forsvarssaken stor innvirkning. Det handler om helikoptre på Bardufoss, om flyplassen på Andøya og kuttene i hær og heimevern som går utover et operativ forsvar i Norge, og særlig Nord-Norge.

Men det er ikke bare i fylket at Senterpartiet fosser fram. I Tromsø by får de ifølge meningsmålingen 9,8 prosentpoeng. Det tror Borch i stor grad handler om nord mot sør.

– Jeg tror folk i Tromsø vil ha flere tjenester, arbeidsplasser og tilbud til Nord-Norge og ikke minst til byen vår. Også tror jeg folk ser at det er et behov for å ruste opp de mange fylkesveiene våre, som all den tid vi ikke har jernbane, er den beste transportmuligheten. Når det er sagt vil jeg selvfølgelig jobber for å få et flertall for jernbane til Nord-Norge.