Statsministerduell i Tromsø

NRK1 sendte tirsdag kveld direkte fra Tromsø bibliotek, hvor Jonas Gahr Støre og Erna Solberg møttes til statsministerduell.

Statsministerduell på Tromsø Bibliotek. Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre(AP) klare for duell. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

nyheter

NRK har bygget opp sendingen som et slags jobbintervju, hvor både Støre og Solberg må gjennom flere utfordringer for å vinne kveldens duell.

Først ut var det spørsmål fra salen hvor Støre ble grillet om asylpolitikken og om det er mulig å behandle asylsøkere mer humant enn man gjør i dag.

Et annet spørsmål tok opp hvorfor BEL-helikoptrene på Bardufoss skal flyttes til Rygge, hvorpå Solberg svarte at de nye helikoptrene har bedre kapasitet, og dermed gir en bedre dekning i landet.

Støre mente man burde se nøyere på behovet og ikke flytte BEL-helikoptrene med en gang.

Deretter ble det innslag med spørsmål om både finsk skole og forsvarspolitikk i nord, før eiendomsskatten ble tema.

- Det er viktig å velge Høyre-politikere i kommunene, som ikke ønsker å øke skatten i din kommune, sier Solberg.

- Vi kan bevilge penger til kommunene, men her i Tromsø var kommunen teknisk konkurs, og da må man skatte, sier Støre.

Etter en lett opphetet duell om hvordan Solberg har regjert, fortsatte jobbintervjuet hvor CVen til de to partilederne sto i fokus.

Her gikk NRK gjennom arbeidserfaringene, språkkunskapene og andre fakta om Støre og Solberg.

- Hvordan kan dere konkret utslippene i norge før 2030?, lød et spørsmål fra salen.

- Det er det viktig å jobbe med teknologiutvikling. I transportsektoren går utslippene ned i Norge, hvor vi har lagt om avgiftsystemene. Vi må bygge mer kollektiv der det er mulig, svarte Solberg.

- Vi har lagt en plan om hvordan vi kan kutte utslippene. Etter 2025 skal det ikke selges biler med fossilt drivstoff. Innenfor landbruk, avfall og byplanlegging skal man få ned utslippene. Ap setter av penger til tiltak i storbyene slik at vi kan finne løsninger som er bra for klimaet, svarte Støre.

- Du møtte Trump på et Nato-møte. Hvordan var han? Er håret sånn som det ser ut?, lød et spørsmål fra salen.

- Håret ser ut som det ser ut på bilder. Det er sånn at du ikke får et skikkelig inntrykk, siden du ikke får pratet skikkelig. Han sa "Norway, great country". Han var lyttende på innleggene vi holdt, men jeg tenker å drive bedømming på bakgrunn av en så kort samtale.

Jonas Gahr Støre hadde ingen kommentar på innlegget.

- Du får gjennomslag for alle forslagene du vil i fire år, mot at du må tilbringe et år på en øde øy med Per Sandberg. Deal or no deal?, sier en i publikum avslutningsvis.

- Deal, svarte Solberg.

Dette var NRKs nest siste Statsministerduell inn mot valget.