Vil innføre samboergaranti i Tromsø

Et - nesten - enstemmig kommunestyre vedtok å utrede innføring av samboergaranti for eldre på institusjon.
nyheter

Forslaget om å innføre en slik garanti kom fra Høyres Erlend Svardal Bøe og Anna Amdal Fyhn.

Forslaget betyr konkret at ektepar og samboere får søke om å få bo sammen på institusjon - selv om bare én i paret har fått tildelt sykehjems- eller institusjonsplass.

Eldre ektepar vi bo sammen på institusjon

- Vi vet at det har vært tilfeller i Tromsø kommune over flere år hvor eldre ektepar har ønsket å bo sammen, selv om bare en har fått innvilget sykehjemsplass. I disse tilfellene har det blitt løst fra sak til sak, men Tromsø kommune må innføre en samboergaranti som sikrer disse menneskene sin rett til å få bo sammen, selv om de har blitt gammel, sier Erlend Svardal Bøe.

I utgangspunktet ønsket Bøe og Fyhn at det skulle vedtas konkret at en slik garanti skal innføres. De andre partiene i kommunestyret ville dog at det må utredes hvilke konsekvenser en slik garantiordning vil bety for kommunen.

LES OGSÅ: Her fikk de eldre besøk av ponnien Jarl

 

Noe modifisert forslag vedtatt

Etter at Høyre modifiserte forslaget kunne ordfører Kristin Røymo og de øvrige partiene stille seg bak forslaget fra Høyre.

- Dette er en selvfølge i 2017. Vi får allerede i dag slike søknader. I år har vi fått to, og begge er innvilget. Nå innfører vi en fast praksis, sier hun.

Fremskrittspartiets Tor-Egil Sandnes oppfordret dog politikerne i kommunestyret til å være nøkterne.

- Vi har per i dag ikke kapasitet til å ta imot de som har behov allerede i dag, som har fått tildeling av kommunal plass - men der det ikke finnes sykehjemsplass og derfor har havnet i kø, sier han.

LES OGSÅ: Ap-Myrseth vil gi et nytt løft for de eldre

Må kunne holde garanti

Hans partikollega Kristoffer Kanestrøm utdypet.

- Vi har per i dag ikke nok langtidsplasser til dem som allerede i dag trenger det. Jeg er opptatt av at vi som politikere ikke skal gi en garanti som vi ikke kan oppfylle. Vi må gjøre ting i rett rekkefølge - og når vi har fått nok langtidsplasser kan vi innføre en garanti, sier han.

Erlend Svardal Bøe var likevel fornøyd med at et bredt flertall støttet ham og partikollega Fyhn.

- Det er uheldig at noen mener at dette er en "garanti som ikke har noen verdi". For dem det gjelder er dette viktig, sier han.

Forslaget fra Bøe og Fyhn fikk 38 stemmer mot Fremskrittspartiets fem.