– Det nye museet vil bli et signalbygg i sentrum

Nye Tromsø Museum har en prislapp på 1,5 milliarder kroner og skal være rundt 20.000 kvadratmeter stort. UiT-rektor Anne Husebekk gleder seg til å få et blåhvalskjelett opp på veggene.

NYTT MUSEUM: På denne tomten skal det nye museet ligge. Bildet viser situasjonsplan/volumbetraktning, slik at potensialet for tomten skal være tydelig. Illustrasjon: UiT 

nyheter

På denne parkerings-plassen ved Mack skal det bygges nytt museum til 1,5 milliarder kroner. Stortingspolitiker Kent Gudmundsen (H), UiT- rektor Anne Husebekk og museumsdirektør Lena Aarekol må imidlertid vente noen år til det åpner.

Ventetid til tross, det var jubel utenfor Tromsø Museums bygg på Sør-Tromsøya da tomtevalget ble offentliggjort torsdag formiddag.

FORNØYD MED VALGET: Høyres Kent Gudmundsen, UiT-rektor Anne Husebekk og museumsdirektør Lena Aarekol under torsdagens pressekonferanse på Tromsø Museum.  Foto: Ronald Johansen

Tok avgjørelsen i forrige uke

Kent Gudmundsen forventer at bevilgning til nytt museum er på plass tidligst i 2020. Når den er på plass utlyser Statsbygg arkitektkonkurranse. Går prosessen på skinner kan nye Tromsø Museum Universitetsmuseet stå ferdig i 2025.

Etter at regjeringen i januar 2016 bestemte at det nye museet skal ligge i sentrum, har tomt ved skiftsverftet og Strandveien vært vurdert.

– Regjeringen fattet sin beslutning i slutten av forrige uke, sier Gudmundsen.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Signalbygg

Prosjektet har en kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner, som også inkluderer kjøp av museumstomt.

– Jeg vet ikke helt nøyaktig hva prisen ble, men de ulike alternativene har variert mellom 70 og 130 millioner kroner, avhengig av utnyttelsesgrad. Valg av tomt er en kombinasjon av pris, faglige museumsvurderinger og byutviklingsperspektiv, sier Gudmundsen.

UiT-rektor har overfor iTromsø uttrykt utålmodighet med tanke på nybygg, blant annet på grunn av elendige magasinforhold. Nå er hun glad.

– Det nye museet vil bli et signalbygg i sentrum. Det vil bli et veldig moderne museum som ivaretar både forskning- og publikumsdel. Jeg gleder meg til å kunne se blåhvalskjelettet vi eier på plass i det nye museet, sier Husebekk.

Museet kommer hjem

Nybygget på nesten 20.000 kvadratmeter vil gi museet muligheter det ikke har i dag.

– Jeg er glad det endelig er tatt en beslutning og vi har god tid på oss å planlegge hvordan det nye museet blir, og hvordan byens ishavshistorie kan ivaretas. Det vil ta sin tid, det blir tidligst byggestart om tre år og innflytting om åtte år, sier direktør Lena Aarekol ved Tromsø Museum.

Kent Gudmundsen er også opptatt av at med valg av Mack-tomta knyttes historiske tråder sammen. Frem til Tromsø Museum åpnet i 1961 holdt museet til i lokalene som i dag huser kunstforeningen.

– Nå vender museet på en måte hjem til det området det startet. Det blir en fin beliggenhet og vil bidra til å utvikle byen på en ny og spennende måte. Det vil løfte Sørbyen som et attraktivt område, og bli et løft for reiselivet og kunnskapsbyen Tromsø.

Rekker ikke jubileet

Ordfører Kristin Røymo (Ap) gleder seg også over valg av museumstomt.

– Det er det beste som kunne skje for Tromsø. Nå kan vi koble sammen det tradisjonelle sentrum med Polaria, Framsenteret, HT, kunstforeningen og parken. Det vil bli en av de viktigste møteplassene i byen, sier hun.

I 2022 er det 150 år siden Tromsø Museum ble etablert. UiT-rektoren må innse at et nytt museum ikke rekker jubileet.

– Vi snakket om det en periode, og det hadde vært spennende. Men det er viktig at vi får gode planprosesser, det er snakk om et komplisert bygg. Vi har fått stryk på hvordan vi oppbevarer gjenstander i dag, sier Husebekk.

Utnytter indrefileten

Venstres toppkandidat i Troms, Morten Skandfer, har vært opptatt av byutvikling i mange år. Han har ventet lenge på denne nyheten.

– Det har jeg ventet på hele mitt liv. Nå får vi endelig utnyttet indrefileten, med alle muligheter til at dette blir sentrum i sentrum av Arktis. Her befinner verdens viktigste tyngdepunkt i formidling om arktiske spørsmål seg, slår Skandfer fast.