UNN-leger stiller opp på dugnad for å få kvinner til å ta livsviktig kreftsjekk

250.000 kvinner dropper livsviktige kreftundersøkelser som kan redde liv. Det vil UNN gjøre noe med.

DUGNAD: For å få flere til å ta celleprøver, så stiller UNN-lege Eirin Haugli Falch og 10 av hennes kollegaer opp på dugnad. Foto: Lena Verås Eriksen 

nyheter

1. september gikk startskuddet for Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje. Dette er en kampanje som ble startet av Thea Steen i 2015, som selv døde i av livmorhalskreft i 2016.

I Steens ånd, skal kampanjen motivere kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

– Veldig glad for å ta del i kampanjen

Mellom 10 og 12 ansatte ved gynekologisk poliklinikk på UNN hiver seg nå på kampanjen, og stiller opp på dugnad 18. september – fra klokken 16.00-20.00 – for å ta celleprøver.

– Steen satt søkelyset på celleprøver og har vært et utrolig positivt bidrag til å få oppmerksomhet rundt dette. Vi er veldig glad for å kunne ta del i kampanjen. Derfor åpner vi poliklinikken vår og stiller med personal fra klinikken for at så mange som mulig kan komme innom på et lavterskeltilbud og ta en celleprøve, sier Eirin Haugli Falch, lege i spesialisering ved gynekologisk avdeling.

Alle damer fra 25 til 69 år, som ikke har tatt celleprøve før eller som ikke har tatt prøven de siste tre årene, ønsker de velkommen. Det er timebestilling til undersøkelsen fordi det er et begrenset antall timer denne ettermiddagen. Fra 1. september kan man time bestilles via Kreftforeningens nettsider. Det vil dessuten være fritak fra egenandel og en betaler kun 75 kroner for utstyret som brukes.

– Vi ønsker å være med på å rette oppmerksomheten mot viktigheten av det å ta celleprøver. Med tanke på livmorhalskreft, så har vi forstadier som vi kan «knipe» før det utvikler seg til noe skummelt, sier Falch.

Kan redusere dødsfall

Ifølge Kreftforening er det over 250.000 som dropper å ta celleprøve. Kreftforeningen konkluderer med at det er et alarmerende høyt tall, og det sier Falch seg enig i.

– Vi kunne ønske vi hadde en høyere dekningsgrad, men det er disse tallene vi nå håper å forbedre. Får vi opp dekningsgraden på celleprøver, så reduserer vi antallet som på sikt utvikler kreft, sier UNN-legen.

– 18. september er bare en dag som vi skal skape blest om, men det er i utgangspunktet fastlegene som er primus motor i det å ta celleprøver. For dem som ikke kan delta 18. september, vil vi oppfordre til å sjekke seg hos fastlegen.

Falch tror at kvinner dropper celleprøver fordi det rett og slett går i «glemmeboka». Hun understreker likevel at dette kun er spekulasjoner fra hennes side.

– I tillegg er det ikke sikkert folk faktisk vet gevinsten av å ta prøven. Det kan også være det at folk vegrer seg fordi at det faktisk er en gynekologisk undersøkelse.

Vaksine

Hun understreker at en celleprøve ikke skal gjøre vondt, og at undersøkelsen kun tar noen få minutter.

– Man setter inn en spekulum slik at man ser livmorhalsen som ligger øverst i skjeden. Deretter tar man en pensel, eller en form for en børste, og stryker den livmorhalsen. Det er ikke smertefullt, konstaterer hun.

Etter undersøkelsen må du vente noen uker før du får svar på om du har celleforandringer eller om alt er som normalt.

– Den eneste måten å unngå celleforandringer på er å ta HPV-vaksinen. Den tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet, men er også gratis i en periode for jenter under 26 år. Det er likevel ikke slik at kvinner over 26 ikke har nytte av den, men de må betale for den selv. Det er definitivt ei god investering, sier hun.