BBC melder at forskere ved et universitet i Nottingham har sett nærmere på hva som utløser smittsom gjesping.

De kom fram til at den automatiske responsen skjer i den delen av hjernen som jobber med å planlegge og utføre bevegelser, kalt primary motor cortex. Smittsom gjesping er en form for såkalt echophenomena, som er en automatisk imitasjon av andres ord eller handlinger.

Tourettes

Denne delen av hjernen spiller også en rolle i lidelser som Tourettes syndrom, epilepsi og autisme. Forskerne mener at de ved å forstå hvorfor gjesping er smittsomt, dermed kan forstå mer om disse lidelsene.

I eksperimentet studerte forskerne 36 deltakere som så på at andre gjespet. Noen av disse fikk beskjed om at de kunne gjespe tilbake, mens noen ble bedt om å prøve å motstå fristelsen.

Ved å sende magnetiske bølger mot hjernen for å øke oppstemtheten i denne delen av hjernen, kom forskerne fram til at de også kunne øke testdeltakernes tilbøyelighet til å gjespe. Georgina Jackson, professor i kognitiv nevropsykologi, mener at resultatene kan brukes til behandling av for eksempel Tourettes syndrom.

– Hvis vi klarer å redusere denne «oppstemtheten», kan det være mulig å redusere tics, sier hun til BBC.

Motbeviser gammel teori

Tidligere har en del forskere ment at smittsom gjesping og empatiske evner har en forbindelse. Dr. Andrew Gallup som er psykolog ved SUNY Polytechnic Institute, har forsket på nettopp dette. Til BBC hyller han imidlertid den nye studiens unike tilnærming.

– Disse funnene gir nye bevis for at smittsom gjesping og empatisk prosessering kan være urelatert, sier Gallup til kanalen.