Politikere i «nærkamp» under Kom deg ut-dagen

– Taktikken var å gå for den letteste

Slik ser det ut når listetoppene i Troms får gå løs på hverandre – fysisk.

DRAGKAMP: Torgeir Knag Fylkesnes (foran t.h.), Jens Ingvald Olsen, Cecilie Myrseth og Mikal Nerberg måtte i til slutt gi tapt for de borgerlige partiene da de én etter én ble dratt over på den andre side i vikingkampen på Rundvatn søndag. ALLE FOTO: SILJE LØVSTAD THJØMØE 

nyheter

For det var ikke bare natur og friluftsaktiviteter som sto på timeplanen under Kom deg ut-dagen ved Rundvatnet på Stakkevollan søndag.

Mellom fisking, natursti, bålkaffe, spikking, slak line og barneleker, var det blodig alvor da listetoppene for åtte av de politiske partiene møttes til kanopadling og vikingkamp.

I sistnevnte var målet å dra hverandre over på sin side. Og det tok ikke lang tid før Høyre, Frp, KrF og Venstre viste muskler.

VIL HA NÆRNATURLOV: Mikal Nerberg (MDG) er opptatt av at alle skal være sikret en rett til natur i nærområdet sitt. 

Dragkamp

– Taktikken var å gå for den letteste, sier en lattermild førstekandidat for KrF Troms, Helga Marie Bjerke, til iTromsø etter endt kamp.

Sammen med KrFs tre samarbeidspartier klarte hun å få tak i Miljøpartiet De Grønnes Mikal Nerberg, før Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Cecilie Myrseth (Ap) fulgte etter.

– Vi skulle egentlig ta tak i Jens Ingvald, siden han er minst, men så var det plutselig lett å dra dem over på vår side, sier 3.-kandidat i Troms Høyre, Geir Inge Sivertsen før Bjerke legger til:

– Det er ikke ofte vi politikere får gå til fysisk kamp mot hverandre, så da må man jo ta i når man først får muligheten.

i friluft: Gjennom valgkampen har det vært mange debatter for listetoppene til de ulike partiene, men dette var den første som var utendørs. Senterpartiet var det eneste partiet som manglet søndag da Sandra Borch måtte melde frafall grunnet sykdom. 

SV og Rødt sterkest

I tillegg til vikingkampen, ble politikerne også utfordret på kanopadling.

Fylkesnes var tittelforsvarer etter å ha vunnet konkurransen for fire år siden. Og det var tydelig at han tok det på alvor.

Med Olsen som styrmann tok kanoen til SV og Rødt raskt ledelsen, og allerede da de rundet den første av to bøyer, var det klart at de ville gå av med seieren.

– Dette var veldig gøy, og det er gøy å konkurrere. Også fikk man jo se viktigheten av å ha en god styrmann, sier en svært fornøyd Fylkesnes idet han går i land etter konkurransen.

Høyre og Frp endte derimot på en nest sisteplass, der de kun slo Venstre og KrF som tidlig ble akterutseilt og havnet i vannkanten før de klarte å runde bøyen.

– Miljøpartiet prøvde å senke oss. Det er typisk dem å ha så mange triks, sier Sivertsen spøkefullt og sikter til at MDG havnet på en sterk andreplass.

vant kanopadling: Torgeir Knag Fylkesnes og Jens Ingvald Olsen var overlegne i kanopadling-konkurransen. 

Debatterte om natur

Men i innspurten av en valgkamp er det også noe alvor. Etter lekene fulgte en debatt der fokuset lå på natur og friluftsliv.

Troms Turlag, Tromsø JFF, Naturvernforbundet i Troms, Troms 4H, Tromsøya speidergruppe og FNF Troms som arrangerte friluftsfesten utfordret blant annet politikerne på hva de vil gjøre for å ivareta naturmangfoldet og friluftslivet.

Det ble blant annet diskutert allemannsretten, utbygging i strandsonen og driftsstøtte til foreningene.

Og selv om alle listetoppene proklamerte sin forkjærlighet for naturen og viktigheten av å komme seg ut, ble det likevel tydelig at temaet tar opp ulike plass i de forskjellige partiprogrammene.

– Vi vil jo ha en nærnaturlov, som sikrer retten til at alle kan drive aktivitet i naturen i nærområdet sitt. Sånn som her ved Rundvatn – det er jo perfekt for forebygging av helseproblemer – og derfor er det flott å se at så mange kommer seg ut, sier Nerberg til iTromsø.