Ruth Stenersen (57) er født og oppvokst i Kaldfjord, og bor i dag rett ved siden av barnehagen i bygda. Sjøen og naturen er i umiddelbar nærhet for lokalbefolkningen, og det samme kan man si om menighetene.

Totalt er det tre menigheter i Kaldfjord: Kvaløya kirke og to læstadianske menigheter. Dette fordelt på i alt 5.657 innbyggere i valgkretsen (SSB-tall fra 2011).

Religion

Religionen står sterkt i bygda, og det partiet som i flere år har holdt seg stabilt høyt i valgkretsen er Kristelig Folkeparti.

– Grunnen til at KrF står sterkt tror jeg er fordi det er ei bygd med mange læstadianere og kristne. I tillegg har vi mange gründere i Kaldfjord, mange driver smådrifter for seg selv, sier Ruth Stenersen som aldri har stemt et annet parti en KrF.

– Hvis KrF står så sterkt grunnet religionen i valgkretsen, hvorfor velger ikke folk Partiet De Kristne?

– De skiller kanskje ikke kirke fra politikken. Jeg mener det er viktig å skille menighet fra parti, det er to forskjellige ting. Da bekjennelsesplikten i KrF ble fjernet, så var det ikke problem for folk i Kaldfjord. Det var det derimot andre steder i landet, sier hun.

Kvaløyforbindelsen

Gjennomsnittet av de siste meningsmålingene, publisert av VG, viser at KrF har en oppslutning på 4,8 prosent nasjonalt. Under valget i 2013 hadde partiet en oppslutning på 5,6 prosent. Ut fra meningsmålingene, kan det se ut til at partiet vil tape stemmer etter fire år som støtteparti for den blåblå-regjeringen.

I Kaldfjord har KrF hatt en relativt høy og stabil oppslutning. I 2005 var det 8,7 prosent i valgkretsen som stemte på KrF, i 2009 var prosenten på 8,1 og i 2013 8,2 prosent. Med relativt få innbyggere i valgkretsen, så kan velgerendringer gjøre store utslag. Det kan man blant annet se på Fremskrittspartiet som gikk fra 30,6 prosent i 2009 til 20,7 prosent i 2013 blant de stemmeberettigede i Kaldfjord.

– De viktige sakene for oss i Kaldfjord er å få godkjent tomter til boligformål. I tillegg er det å få på plass Kvaløyforbindelsen viktig for å få folk til å bo her, sier Stenersen.

Om Kvaløyforbindelsen skal finansieres ved hjelp av bompenger, er ikke noe Stenersen har store formeninger om. Det som er viktig for henne er å faktisk få på plass et bedre veinett.

– Skal man finansiere et godt utbygget veinett, så sier jeg ja til bompenger. Vi kan ikke få alt uten å betale for det, men jeg kunne ønske at vi kunne ha bensinavgiften slik vi har i dag.

Tidligere politiker

Stenersen har tidligere vært en aktiv KrF-politiker. Hun har sittet i kommunestyret, fylkestinget og vært politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet fra 2001 til 2004. Hun har også vært 1. vararepresentant for Troms i perioden fra 1997–2005. Nå har hun derimot ingen politiske verv.

– Politikk tar mye tid, og jeg kan ikke gjøre alt samtidig, erkjenner hun.

Ei bygd preget av frivillighet

Selv gikk hun inn i politikken som følge av et sterkt engasjement for menneskeverd. Dette er noe hun også hun kjenner igjen i hjembygda.

– Verdispørsmålet er viktig for mange her, og kampen for de svakeste i samfunnet, sier hun.

LES TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Stenersen understreker at verdispørsmålet ikke handler om de såkalte "norske verdiene", en debatt som på mange måter kan sies var startskuddet for årets valgkamp, men menneskeverd.

– Det var en trist debatt, og det berører mye knyttet dette med menneskeverdet. Vi har det stort sett godt her i Norge, og vi er kanskje litt nærsynt og ser ikke de store perspektivene, sier hun.

– Alle er like mye verdt, uavhengig av status, nasjonalitet, stilling og så videre. Mennesket i seg selv er i en særstilling, og det gjelder hvert enkelt menneske, legger hun til.

At fokus på menneskeverdet står sterkt i Kaldfjord, mener Stenersen man ser klart og tydelig.

– Vi er ei bygd hvor alle kjenner alle. I tillegg er det et samfunn som bærer preg av mye frivillighet. Hvis det er noen som trenger noe, så stiller lokalbefolkningen opp. Jeg tror folk virkelig bryr seg om hverandre. Dette er noe som er typisk for KrF, sier hun.

De viktige sakene for oss i Kaldfjord er å få godkjent tomter til boligformål. I tillegg er det å få på plass Kvaløyforbindelsen viktig for å få folk til å bo her.