Det sier Jens-Morten Øvervoll i Tromsø Røde Kors. Han har vært leder for norgesmesterskapet som fant sted i Tromsø i helga, der lag fra 11 regioner møttes til kamp.

Fredag og lørdag konkurrerte lagene om å være best i blant annet søk, redning og førstehjelp. Og det var til slutt Røde Kors Oslo som stakk av med seieren.

– Oslo stilte med et veldig bra lag som også vant i fjor. De har veldig erfarne folk som både er godt trente og flinke på orientering. Da er de naturlig nok en tøff motstander, sier Øvervoll.

Imponert over de frivillige

Men det skilte bare 19 poeng ned til 2.-plassen og Røde Kors Hordaland.

– Det var utrolig jevnt. Og det tyder på at hjelpekorpsene er veldige gode, og blir stadig bedre. Tromsølaget gjorde det for eksempel veldig bra på førstehjelp og redningsposten, og havnet i den konkurransen bare ni poeng bak Oslo. Men så fikk de det litt tungt på orienteringsposten da en av de seks deltakerne er gravid i sjette måned, forklarer han.

Og etter å ha fylt Folkeparken og Telegrafbukta med blødende og skrikende mennesker en hel helg, er Øvervoll svært fornøyd med arrangementet.

– Vi har fått veldig mye positive tilbakemeldinger. Vel 300 personer har vært engasjert, og at vi med bare frivillige klarer å gjennomføre et så stort arrangement, er bare utrolig. De siste ukene har det vært to-tre store vakter hver helg, og likevel klarer folk å mobilisere til å være med på NM. Det er godt jobbet, sier han.

Henter folk ned fra fjellet

Øvervoll forteller videre at arbeidet har endret seg med tiden.

– Da jeg begynte for 30 år siden, kunne vi ha en aksjon i måneden eller annenhver måned. Nå kan det være flere aksjoner i uka. I fjor vinter hadde vi over 20 utrykninger på en uke. Det var ganske heftig. Da dreier det seg som regel om henteoppdrag der folk har skadet seg i fjellet og trenger enten førstehjelp eller bistand til å komme ned igjen, sier Øvervoll og legger til:

– Og derfor er NM et veldig viktig arrangement der man blir drillet på førstehjelp, søk og redning, slik at det sitter i fingrene når vi skal i aksjon.