Asks (10) bestmor fikk kreft i fjor: Her får han venner som er i samme situasjon som ham

Annenhver onsdag denne høsten har Kreftforeningen et åpent gratistilbud for barn med familiemedlemmer som lider av kreft eller er pårørende som følge av annen sykdom.

I GODT (S)LAG: 10 år gamle Ask stortrives på Treffpunkt, men ønsker seg enda flere lekekamerater. Her tar han et slag mini-biljard med Kreftforeningens rådgiver Rita Thomassen (i midten) og gruppeleder Ida Marie Grape Pedersen. 

nyheter

– Å dra på Treffpunkt for første gang var litt skummelt, så da var mamma og pappa med, sier 10 år gamle Ask.

iTromsø treffer den humørfylte gutten i Kreftforeningens lokaler, hvor Ask og hans 12 år gamle søster har møtt opp mange onsdager i løpet av det siste året.

– Forrige onsdag kom det en ny gutt hit på Treffpunkt, og da begynte vi to å leke sammen med en gang, slik at det ikke føltes skummelt for han, forteller 10-åringen entusiastisk.

– Godt å se at barna trives

Ask og hans storesøster har en bestemor som ble kreftrammet i fjor. Søskenparet kjente allerede noen andre barn som brukte Kreftforeningens Treffpunkt-tilbud, og deres foreldrene var positive til møteplassen.

– Det ikke alt som er like lett å snakke om hjemme, for barna. Det kan være godt å ha noen jevnaldrende å prate med, i tillegg til de frivillige som jobber disse onsdagene. Så dette er et fint tiltak fra Kreftforeningen, og det er godt å se at barna våre trives her, sier Asks foreldre Monica Øksnes og Øyvind Jensen.

Lek, aktivitet og måltid

Ida Marie Grape Pedersen jobber som frivillig gruppeleder på Treffpunkt-arrangementene, og har selv opplevd at moren til en venninne døde av kreft. Hun påpeker at arrangementene ikke består kun av samtaler. Det legges opp til forskjellige aktiviteter og lek, i tillegg til at alle spiser et godt måltid sammen, på Treffpunkt-arrangementene.

– Vi har også vært på bowling, og hatt filmkvelder, skyter Ask inn.

– Det finnes veldig få tilbud til unge pårørende, og det er viktig for oss å nå ut til barn som har en vanskelig hverdag som følge av sykdom eller dødsfall i familien, sier Pedersen.

Flere frivillige enn barn

Gruppelederen er en av mange frivillige på Treffpunkt-onsdagene, som har barn mellom seks og seksten år som målgruppe.

– Vi er ofte flere frivillige enn barn her. Så vi ønsker at dette tilbudet skal ut til flere, siden vi har stor kapasitet, sier hun.

Onsdag 6. september arrangeres Treffpunkt i Kreftforeningens lokaler i Grønnegata. Foresatte med barn som ønsker å delta på dette eller senere arrangementer, bes om å kontakte Kreftforeningen på telefon eller e-post.

– Vi ønsker å ha en avklarende familiesamtale på forhånd. Det er viktig at foreldrene føler at barna deres leveres til en trygg plass, forklarer Daggi Helling fra Kreftforeningen.